До Мармарис и обратно

Мармарис е малко градче с една главна улица, подредени жилищни квартали с много чужденци и забрани за отсичане на дървета. Градът е разположен в затворен залив, което създава чувство за компактност и уют. Водите на Средиземно море са много по-чисти от тези на нашето море, защото водата е доста по-солена, което пък от своя страна е благоприятно за кожата. Курортът е подходящ за различен вид туризъм.

Мармарис

Хотелите с all inclusive, особено тези с повечкото звезди, са раят на чревоугодниците и ленивците. Веднъж попаднал в такъв хотел, мързеливият турист не излиза извън него, защото там намира всичко, което отговаря на неговата представа за почивка - няколко басейна, закуска, късна закуска, обяд, следобедна закуска, снакс, вечеря, късна вечера. Всичко това е на шведска маса. Често се случва човек, който не е бил преди в такъв хотел, да слага в чинията си много повече, отколкото може да изяде. Но все пак, нека не се надценяваме - храна е, дори недокоснатите деликатеси се изхвърлят, веднъж настанени в нечия чиния, а в Африка знаем как е положението.

Освен басейн, който да компенсира високите температури, и голямо разнообразие от вкусни манджи и мезета, хотелите имат и анимация. Това ще рече, че всяка вечер в определен час започва представлението на хотела, било то бинго, конкурс за красота, вечер на комедията или друг вид забавни игри.

За хората с деца хотелите имат мини-клубове. Това пък значи, че няколко симпатични каки и батковци организират занимания за децата. Разбира се, никой не очаква от тях да баят на децата по цял ден, защото това не е целодневна детска градина

Малко грубите ми вметки са обръщение към хората, които все още не са били на подобно място, и не само. По този начин се опитвам да помогна и да кажа на скъпите приятели -туристи, че прекалено високите очаквания и негативната нагласа често биват малкото камъче, което обръща колата. Дори да сте платили трицифрена сума за вашата ваканция, това не означава, че целият свят ще Ви пада на колене. Много често туристите имат съмнения относно това, дали получават достатъчно за платените от тях пари.

Когато възникнат подобни съмнения, е хубаво човек първо да се замисли какво точно включва цената и да си направи логична сметка, вместо да се чувства излъган и измамен. Обикновено в пакета на една туристическа фирма биват включени самолетни билети, летищни такси, трансфер от летището до хотела и допълнителни уточнени екстри, като, да речем, допълнителни екскурзии, изглед на стаята и така нататък.

Сега дойде ред да разкажа как мина моето пребиваване в Мармарис.

Пътувахме със самолет от София до летище Бодрум (друг курортен град, намиращ се на около 2 часа път с автомобил от Мармарис. За тези, които смятат, че 2 часа е прекалено много време - представете си, да бяхте изминали всичките 1000 и кусур километра с кола или автобус? Това би отнело 2 дни - какво са 2 часа в сравнение с това?). Полетът трая около час и половина.

Пристигнахме в хотела доста по-рано от определения за настаняване час - в 9. Общоприето е настаняването на туристите да става в 2 часа. Въпреки това ние получихме своите гривни, даващи достъп до лелеяната шведска маса. Оставихме ценните си куфари във фоайето на хотела - близо до рецепцията. Не се притеснявахме, че някой може да ни ги открадне. Хора, не мъкнете куфарите си с вас в ресторанта! Никой не е умрял за вашите ризи и долни гащи! Хапнахме, пийнахме, и се разположихме в лоби бара, където има Интернет и всеки може да сърфира из Интернет (ако има лаптоп или телефон с wi-fi, разбира се).

След като ни доскуча, решихме да се поразходим и да разгледаме хотела. За разлика от Анталия и Бодрум, хотелите в Мармарис са разположени на по-малка площ и не са така необятни. Въпреки това човек не остава с впечатление за недостиг на пространство. Хотелът имаше 4 големи басейна и 3 малки, със съобразена за малки дечица дълбочина. Единият детски басейн разполагаше с 3 аквапарк-пързалки, една от които за по-малки деца и 2 големи. Фитнесът и турската баня (хамам) са достъпни за всички, като за изтъркване на тялото и специални масажи се заплаща допълнително. Събразено с традициите, в хотелът имаше магазин за кожени палта, явно предпочитание на рускините.

През деня аниматорският екип организира занимания за туристите. Събират се групи за плажен волейбол, тенис на корт, на маса, турнири по дартс. Има дори йога и тай-чи.

Плажът на хотела бе също така компактен - изрядно подредени шезлонги и чадъри по пясъчната ивица и по кея на хотела. Единственият недостатък за някои би бил фактът, че 2 метра навътре в морето няма пясък, а камъни, което е малко неудобно, но този плаж е все пак изкуствено създаден. Забрана за влизане с налъми и папуци няма.

Под един малък навес близо до плажа и най-големия басейн, една баба прави гюзлеме - нещо средно между палачинка и катма. Всеки може да си взима на корем, освен Алф

Дните в хотела преминават неусетно между храненията, почивките между храненията, препичането на слънце и вечерната програма.

За по-авантюристичните в града се предлагат разходки с яхти, джип сафари из хълмовете край града, гмуркане, плуване с делфини, лов с харпуни и така нататък. Тези дейности не са особено популярни сред нашенци. Ние предпочитаме масата и леглото.

Почитателите на танците попадат в своя рай на Bar Street (бар стрийт). Тази улица в центъра на града има десетки дискотеки една до друга. Тъй като имах възможността да обиколя няколко от тях :P, ще кажа кое ми направи впечатление. Много е популярно пръскането с пяна в дискотеките. На всяка крачка могат да бъдат видяни табели със специални оферти от типа на “3 шота и бира за 10 лири”, което е малко повече от 10 лева.

Лично на мен най-много ми хареса Green House Dance Club. Музиката варира от класически рок-енд-рол парчета до техно миксове на летни хитове от последните 10 години. Посетителите са все млади хора с руси глави, пяна и бира много се харчат. Вляво от Green House има много приличен рок бар, който за жалост беше полупразен, я заради кризата, я поради друга причина.

Моето най-хубаво преживяване беше разходката с яхта по малките заливчета между Мармарис и Бодрум, в някои от които може да бъде наблюдавано бълбукането на сероводородните газове, идващи от недрата на земята. Морският бриз кара човек да забрави дяволските температури над 40 градуса и да се отдаде на своята възхита пред красотата на природата там, където водата е толкова бистра, че може на фона на пасажите страхливи малки рибки да бъде видяно дъното на 10 метра дълбочина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *