Защо се срамуваш да се наречеш жена?

Как ви звучи това: “разговор с писателя Иванка Иванова” или “работникът Мими Мимова посети Париж”?

Вероятно ще кажете в пърия случай е правилно да наречем Ивана Иванова писател, а не писатека, а във втория по-подхожда да ѝ викаме работничка, а не работник.

Но стоп! Съвсем друго става, ако кажем “научна работничка”, защото всяка съвременна научна работничка в България (забележете - в България, а не в останалия цивилизован свят) би искала да е “научен работник”, но ако е фабрична работничка, можем да я оставим да си е просто жена, нали?

И защо? Не разбирам как може да се смята, че женски род за просфесии е нещо унизително, несериозно и че говори за ниска култура на употребяващият го. Ами тогава не е ли по-правилно, по тази логика, да се казва Иванка Иванов, понеже това е основнтата форма - мъжки род, а семейството да се казва семейство Иванов.

По мое лично езиково усещане е по-достойно да ме наричат продавачката Петя, отколкото продавача Петя, уж придавайки ми авторитет като ми зашиват пишка в гащите.

Не, мили читатели, нищо не разбирам от феминизъм. Просто апел за проява на здрав разум.

И понеже всяка промяна започава с промяна в личното поведение, предлагам да си поговорим на тази тема. Аз категорично отказвам да наричам писателките писатели, колежките си - колеги, приятелките си - приятели и майка си - господин Мама.

А вие какво мислите? Може би ми убягва нещо?

3 мнения по „Защо се срамуваш да се наречеш жена?

  1. От известно време се опитвам да предизвикам обществена дискусия по въпроса. Ама нали за България е малко пресилено да се говори за „общество“…

  2. В България всеки ще ти каже, че имаме далеч по-важни проблеми от това и не му е до глупости.. Аз лично съм по отворен към такива въпроси отколкото това дали политиците крадат..

  3. Когато думата е обращение с титла тогава трябва да е в мъжки род. например: полковник Ивнова, инженер Иванова, адвокат Иванова… и т.н. Когато думата е описателно на професия титла или социален статус е в женски род, например: адвокатката, инженерката и т.н.
    Социалния статус на жената се подчертава в европеските народи: госпожа-госпожица; мадам-мадмоазел, мис-мисис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *