Как се приготвя перфектният зелен чай?

Възможно ли е да се приготви чаша перфектен чай? Или поне достатъчно добър, за да се възползваме от разнообразните му полезни и лечебни свойства. Мисля си, че отговорът е "да", ако се спазват някои основни правила.

зелен чай

Независимо колко скъп чай закупите, ако не го приготвите по правилния начин, то той ще се превърне в една не дотам вкусна напитка, която не си заслужава парите. Сещам се за достатъчно мои познати, които не консумират зелен чай, понеже не харесват вкуса, получен от неправилното и прибързано приготвяне. Същите тези хора са ме питали какъв чай използвам аз и защо вкусът му е по различен от "техния". Само от добрия сорт зелен чай се получава една истински ободряваща и приятна на вкус тонизираща напитка.

Вода — основен компонент при приготвянето на чая. Ако имате възможност, подбирайте водата. Ако водата има "странен", нетипичен, вкус, такъв ще бъде и вкусът на получения чай. Прекалено твърдата вода ще спомогне за извличането на повече стипчиви съставки от листата на чая и ще получите горчива и тръпчива напитка. От друга страна, прекалено меката вода не притежава способността да извлича достатъчно от полифенолите, които придават тази стипчивост на чаената напитка, и получения резултат ще бъде чаша мътен и беден на лечебни съставки чай. Прясната вода е най-добра за приготвянето на чай. При варенето си водата отделя кислород. Не случайно китайците наричат (пре)варената вода "мъртва вода".

Количество — Прекалено много чай ще направи напитката горчива. Малкото количество чай прави напитката слаба и предизвиква усещане за липса и празнота. Идеалното количество/съотношение е една чаена лъжичка чай (приблизително 2 г) на 180 мл вода.

Температура — Прекалено горещата, вряла вода, изменя вкуса на зеления чай и го прави по-скоро безвкусен. Когато варите водата, не я оставяйте да заври напълно. Идеален момент да я отстраните от огъня е когато започне да "побелява" и да се формират първите мехурчета. В тази фаза тя е с температура около 85–90 градуса. Залейте нежните листенца чай, похлупете и ги оставете да се накиснат за 2–3 минути. Вече сте се сдобили със своята чаша перфектен зелен чай.

Това е. Насладете му се!

7 мнения по „Как се приготвя перфектният зелен чай?

  1. A нe тpябвa ли дa пoвpи мaлĸo? Bcъшнocт въпpocът ми e пpoвoĸиpaн oт eднo мoe пoceщeниe в Aнaдoл. Чaят ce пoднacянe oт caмoвap. Дpoгaтa /в cлyчaя – чepeн чaй/ ce пocтaвя в мaлъĸ ĸъм caмoвapa cъд ĸъдeтo вoдaтa ce зaтoпля oт вoднитe пapи нa ocнoвния peзepвoap нa бъpзoвapa. нo личнo видяx, чe пpeгpятaтa пapa вoди вoдaтa, в ĸoятo e пocтaвeн чaя дo тoчĸa нa ĸипeнe. Eфeĸтът – мнoгo пo-cилeн oт тoзи нa ĸaфeтo.

  2. Моля да бъда извинен за допуснатата правописна грешка! Изписал съм „чаят се поднасяне“, моля да се чете: „чаят се поднасяше“.

  3. Има ли значение дали чаят е на листа или е в прахообразно състояние?

  4. Не разбрах чаените листенца ядат ли се или се изхвърлят и как става това? Става дума за това прецежда ли се и по какъв начин става това. Изискванията към съдовете, в които става цялата процедура са от съществено значение защото има различни традиции за приготвянето на “перфектен “ чай. Руски, китайски и т.н.

  5. Доколкото съм запознат, а и от моят скромен опит мога да кажа, че зеленият чай трябва да се залее с гореща вода с температура между 70 и 80 градуса, т.е. не трябва да се залива с вряла вода, така се губят ценните му качества

  6. Запарва ли се зеления чай. Захлупен?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *