Интервю за работа – чести грешки

Съществуват много препоръки за това как да си напишете СV-то, мотивационното писмо, какви въпроси да зададете на потенциалния работодател по време на телефонeн разговор за да разберете подходяща ли е работата за вас и струва ли си да ходите на интервю. Много хора знаят, какви стъпки да предприемат първоначално за да достигнат заветната цел, но всички ли се замислят защо едно интервю минава добре, а друго не. Ще се опитам да опиша основните грешки, които според мен може да допуснем, като кандидати на интервю за работа.

Небрежен външен вид
Интервюто започва от момента, в който влизате в офиса. Отчетете факта, че ще бъдат оценени не само професионалните ви качества, но и външния вид. Не е тайна, че кандидатите често получават отказ поради тази причина. Всяка компания има свои представи за идеалния служител и неговия външен вид. Преди да отидете на среща се постарайте да съберете информация за предпочитания дрес код, за да направите положително впечатление.

Парични интереси
Една от основните грешки на кандидатите е, че нямат идея за това, как виждат бъдещето си развитие във фирмата и имат неясна представа за желаната позиция. Вместо да се концентрират върху беседата за бъдещата длъжност, която евентуално ще заемат, те се интересуват от това колко ще получават. Чисто материалният интерес подронва доверието в кандидата. И на интервюиращия веднага му става ясно, че кандидатът лесно може да бъде вербуван от конкурентна компания, ако му предложат по-висока заплата.

Високомерно поведение
Неумението да се води диалог и неуважението към събеседника за съжаление са проблем на много хора. Много хора мислят, че специалистът човешки ресурси е излишно звено, стоящо между служителя и прекия ръководител. Ако искате да получите работата се примирете с това, че всяка себеуважаваща се компания има мениджър по подбор на персонала, който също, като вас си знае работата. По време на срещата покажете, че можете да изслушвате събеседника и вниквайте в думите му. Запомнете, че пренебрежителното отношение към HR-а никога не помага на кандидата за положителния резултат.

Шаблонност
Ако обичате да четете статии за това, как да се държим по време на интервю и сте разработили сценарий с готови отговори, които сте репетирали пред огледалото, то шансовете ви да се представите добре са минимални. Стереотипните отговори и скучните монолози не се котират в съвременния свят. Освен това домашните сценарии се възприемат, като отсъствие на зряла позиция и оперативна реакция. На всичко отгоре вашият събеседник винаги ще намери начин да ви "извади от релси" и сценарият ви ще пропадне, затова импровизирайте и се старайте да сте честни.

Ниска самооценка
Работодателите не обичат скромните и свити кандидати. Ако не сте способни да оцените личния си принос в развитието на проекта или компанията, то мениджърът по подбор на персонала ще ви оцени, като работник-изпълнител, който не се замисля за своята длъжност и роля. Което въобще няма да ви е от полза. Говорейки за бившата си работа се старайте да избягвате местоимения, като "ние", а акцентирайте на вашите лични професионални постижения.

Неосведоменост за фирмата
Не си и помисляйте да се запознавате с философията и историята на фирмата по време на интервюто. Съгласете се, че ще е смешно, ако не знаете от кога съществува организацията, с какво се занимава и кой е главният и конкурент.

Въоръжени с тези елементарни правила, дано ви е по-лесно да се справите на интервюто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *