3 интересни места в България, които да посетите

Чипровци

Чипровци е известен с чипровските златари, стари икони и разбира се, едни от най-хубавите килими. Има и експозиция за Чипровското въстание, организирано през 1688 г. от местните католици за освобождаване на българските земи. В градчето са запазени останките на католическата църква "Санта Мария", опожарена по време на въстанието.

На 6 км от Чипровци е манастирът "Св. Йоан Рилски". Забележителен е неговият дърво резбован иконостас. В манастира има и костница на загиналите в освободителните борби.

На около час и половина пеш от градчето е Чипровският водопад. До него се стига по еко пътека.

До Чипровци редовно пътуват автобуси от Монтана. В града не липсват малки хотели и къщи за гости. Цените за двойна стая са между 10 и 30 лв. на вечер.

Бръшлян

Има хора, които биха отишли в Бръшлян веднага след като разберат, че е в Странджа (до Малко Търново). За останалите са следващите редове.

Селото неслучайно е архитектурен и исторически резерват. Къщите са в традиционния странджански стил от ХVІІІ–ХІХ век. Новите също се строят по тези правила и само няколко са успелите да прокарат соц стилистиката преди обявяването на селото за резерват през 1982 г.

В една от автентичните къщи жителите са устроили свой етнографски музей. Ако сте повечко хора и направите предварителна уговорка, местните дами могат да ви посрещнат и да ви попеят на истинска седянка. Репертоарът задължително включва "Ясен месец веч изгрява", или както я наричат тук – странджанската марсилеза. Написването на песента било вдъхновено от събитията в селото, което дава първите жертви по време на Преображенското въстание (1903 г).

Заслуга на жителите е и музеят на традиционното земеделие, който е на открито. Запазена е и църквата "Св. Димитър", реставрирана е камбанарията от края на ХVІІ в, както и килийното училище в двора. Там ще чуете легендите за този край.

Повод за хубава разходка са трите параклиса, разположени около селото. От Бръшлян тръгват няколко пешеходни маршрута, за които най-добре да разпитате на място. Можете да си вземете и туристически водач. В околностите има останки от тракийски долмени и могилни некрополи.

В Бръшлян можете да се настаните в някоя от къщите за гости или в местния хотел. Цената на двойна стая в къщите е 30–40 лв. и по традиция включва обилна домашно приготвена закуска.

Емен

Еменският каньон на река Негованка е едно от местата у нас, за които определението "много красиво" съвсем не стига. Според данните от сайта на село Емен ждрелото е обявено за природна забележителност още през 1980 г, а еко пътеката, изградена в него, е първата в България (според други източници е една от първите). Тя започва от Еменската пещера и се движи от двете страни на каньона, на около 50 м от дъното му. (Еменската пещера е дълга над 3 км и е част от цяла пещерна система с водни и сухи галерии.) Стените на каньона са високи 80–90 м. По протежение на еко пътеката ще видите невероятните форми, които е издълбала реката, както и останките от римски отбранителни съоръжения.

В края на маршрута попадате на 10-метровия водопад Момин скок. Той само по размери не може да се мери с големите водопади в България. Притежава свое собствено очарование. Под водопада има малко езерце или по-скоро вир, подходящ за почивка, а през лятото и за плаж.

Емен е на около 25 км от старата столица Велико Търново. Дряново и Дряновският манастир са на около 30 км.

В селото има два хотела, като цените за двойна стая са съответно 40 и 60 лв. на вечер.

Едно мнение по „3 интересни места в България, които да посетите

  1. На 30 юни 2012 г. бях на тази екопътека.Много съм разочарована от състоянието, освен че не е поддържана и мостовете са изпочулени и не може да си минава, няма никаква маркировка, случайност е че намерихме Водопада. Освен това пътеката е доста слънчева и е за предпочитане пролет или есен. Има хубав семеен хотел Ивовата къща в с. Емен, който е за предпочитане.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *