Как да запазим своя килим за по-дълго време

Днес ще се спра на няколко правила за почистване и пране на килими, както и тяхната експлоатация, които ще ни осигурят техния дълъг живот и запазването на техните характеристики. Правилната грижа за вашите килими може да ви спести много разходи и нерви, като същевременно допринесе за отлично усещане за уют и топлина във вашия дом.

Килими

Ето 8 прости правила, които ще ви помогнат да се справите с предизвикателствата от този характер:

1. Променяйте разпределението на мебели често – така ще предпазите своя килим от това да се износи само в едната си част и ще ви осигури равномерност във визуалните му характеристики.

2. Почиствайте килима си редовно – правилното почистване на килими с помощта на прахосмукачка ще ви помогне да запазите неговия красив външен вид дълго време.

3. Почиствайте вашия килим светкавично при наличие на петна – колкото по-бързо предприемете пране на килими при наличието на петна върху тях, толкова по-добре. Така не допускате засъхване на петното в самата материя и последващия неблагоприятен ефект върху целия ви килим.

4. Не позволявайте нараняването на килима си от врати или шкафове, които могат да причинят трайни увреждания на тъканата му.

5. Ако обичате да ходите с обувки у дома, то осигурете си подходяща изтривалка, която да намали до минимум внасяния в къщата прах и частици от околната среда, които после изключително лесно се набиват в материята на килима.

6. Ако изпуснете нещо лепкаво върху деликатния си килим, то, за да протече добре предстоящото почистване може да използвате ножица, вместо да се опитвате да го отскубнете и да разплетете цяла нишка. Друг вариант е да потърсите помощ от фирма за почистване на килими.

7. Избягвайте непосредственото поставяне на килими на места, на които обикновено се храните. Това предразполага към грижи при най-малкото разливане на течност или при изпадането на храна на пода.

8. Използвайте услуги на професионална фирма за почистване и пране на килими поне няколко пъти годишно, за да сте сигурни, че вашия килим е чист и в отлично състояние.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *