Кока-Кола като помощник на домакинята

Много от фактите в статията са просто домакински съвети, включващи Кока-Кола като помощник, и са взети от книгата на Джо Грийн, публикувана 1995 г. „Как да полираме мебелите си с подръчни материали” („Как да полираме мебелите си с парцал от стари гащи”).

Да чистиш или готвиш с Кока Кола е безсмислено, при положение, че за същите цели има широка гама от домакински средства (включително и вода). Почти всички газирани напитки съдържат карбонова киселина H2CO3, която понякога се използва за почистване на петна и ръжда, но обикновената Сода е много по-добра от Кока-Колата или други безалкохолни по простата причина, че не оставя следи от захар след себе си. Карбоновата киселина е относително слаба, например, има хора, пиещи газирана вода с години без пагубен ефект върху себе си.

Останалите твърдения са повърхностни. Кока-Кола съдържа малки количества лимонова и фосфорна киселина, обаче всички инсинуации, че те може да са вредни за хора, пиещи Кола, игнорират един факт, известен на всеки първокурсник-химик – концентрацията.

Кока-Кола, например съдържа по-малко лимонова киселина от портокаловия сок, а концентрацията на фосфорна киселина е прекалено малка за да разтвори пържола, зъб или нокът за една нощ (чисто 11 до 13 грама на галон сироп или около 0.20 до 0.30 % от цялата формула). (Нещо от тях би могло да се разтвори, но след ден – два все още ще имаш зъб, цял нокът и една много клисава пържола.)

Между другото стомашната киселина в твоя стомах е много по-силна от всяка една от киселините в Колата.

Следващия път като те спре катаджия, опитай да го попиташ дали досега е трил кървави петна от катастрофа с Кока-Кола. Ако имаш късмет, докато спре да се смее, може да забрави за какво те е спрял.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *