Креативност в образованието

Принципно ни е нужно ново образование, за да посрещнем предизвикателствата на високо технологичното бъдеще, на което неминуемо ще сме свидетели. На какво обаче трябва да се наблегне, за да бъде новото поколение подготвено? Ако висшето образование не е критерий за успеха на една личност, то каква е тайната на успеха?

Креативност в образованието

Отговора се крие в една доста популярна думичка напоследък – креативност - или казано на български език „Предразположеност към творчество, която съществува потенциално във всеки индивид и на всяка възраст”. (Според речника на термините по психоанализа )

Всички успели личности са притежавали способността да създават нови идеи, не са вярвали, че всичко е вече открито и че „няма нищо ново под слънцето” , рискували всичко, за да създават нещо, в което са вярвали, че ще е успешно.

Не е необходимо да убеждавам никого в необходимостта от развитието на способността, наречена креативност, защото всички и навсякъде говорят за нея. За мен е по-важно да се създадат програми или да се заимстват вече работещи такива, които да помогнат на нашите деца, още от забавачницата да развиват своите качества, защото всеки притежава нещо, което го прави уникален.

Унифицираното образование убива креативността. Към всяко дете трябва да се подхожда със специално внимание, трябва да се наблюдава и да му се дава шанс да прояви своите наклонности. Този процес не може да бъде отговорност само на образователната система, разбира се. Семейството е много важно в случая, но професионалистите са тези, които трябва да се заемат с това сериозно.

Не само децата обаче трябва да се подготвят. Ние възрастните също трябва да осъзнаем, че колкото и добри професионалисти да сме в областта си, възможно е да имаме способности, за които да не сме предполагали, че съществуват. Така че, когато говорим за образование, не бива да се има предвид само обучение на деца и млади хора, трябва да се създават и програми за вече утвърдени професионалисти, хора на всякаква възраст. Това е единствения начин да се извлече потенциала на една нация и да се приложи в живота.

Според мен това е една област, в която ние сме слабо развити и всички компании, които се насочат в развитие и създаване на програми за стимулиране на креативността, могат да спечелят, не само материални активи, но и повсеместно обществено признание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *