Къщата, която произвежда зелена енергия

В тази статия ще Ви разкажа за една невероятна интелигентна къща, която произвежда сама нужната си енергия чрез възобновяеми източници.

слънчеви колектори

В Дания, близо до Архус, се тества първата активна къща в света. Благодарение на 50 кв. метра соларни панели, слънчеви колектори и термопомпа в течение на година тази къща е произвела повече енергия, отколкото е изразходила.

За 8 месеца от годината, къщата захранва националната мрежа с излишната енергия, а през останалите 4 месеца си я взима обратно, използвайки мрежата като енергийна банка.

Семейството, което тества къщата като живее в нея в продължение на 1 година, може да контролира нейното производство и консумация на електроенергия и топлоенергия използвайки компютърен екран на стената.

Друга иновация е това, че къщата е напълно самостоятелна. Прозорците и щорите се настройват автоматично според климатичните условия. Сензори в къщата регулират условията, така че да се постигне максимален комфорт и удобство използвайки минимално количество енергия.

Отоплението и вентилацията са също автоматично контролирани от централния компютър на къщата. Дори “поправя” поведението на обитателите ако мисли, че те хабят енергия. Например ако лампите са оставени включени през ноща, 10 минути след като всички са си легнали къщата автоматично изключва всички лампи.

7 други къщи, подобни на тази, се строят из Европа и въпросът е дали ще е възможно да се строят такива къщи на приемливи цени, защото тази струва около 600 000 евро.

Какво мислите по въпроса? Мен всичко това много ме впечатлява. Имам надежди за една по-зелена планета без отпадъци, която може да ни изхранва всички.

2 мнения по „Къщата, която произвежда зелена енергия

  1. Като дойде момента да строят такива къщи в България, то те ще бъдат доста по-скъпи, отколкото биха стрували в която и да е европейска държава. Защото много ще искат да папат по веригата.

  2. Всъщност себестойността на строителството на различните видове такива къщи (има много варианти с различни съчетания на самовъзпроизвеждащи се енергии) се оскъпява от единичността. В момента, когато/ако/, този тип строителство стане масово, то ще поеевтинее. А за България… надявам се, че все ще се намерят умни глави, които да съкратят ‘веригата’. Термопомпата, например, е едно от най-лесните за правене неща. Всеки кадърен механик, който види схемата, може да я направи. Другото е копане на нужната дъ;бочина. В Европа тя се оскъпява основно от работното време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *