Колко сме наивни хората?

Снощи хич не можах да заспя лесно. Станах от леглото и реших да си направя горещ шоколад, вече беше 1:30. Отидох до кухнята и изчаках няколко минутки да се стопли млякото, през това време размишлявах върху много неща. Взех си чашата в моята стая, седнах удобно на стола и си пуснах на компа филмче на BTV Comedy.

Филмът се казва "Глупостите на Пен и Телър". Бях гледала епизоди от шоуто на английски в Youtubе и много ми беше харесало, затова именно се спрях на него. Шоуто е създадено по тази схема: във всеки епизод Пен и Телър правят разследвания по сериозни теми, но ги представят по много забавен начин. Темата на този епизод беше за медиумите, четенето на мисли, паранормалните сили на мозъка. Показаха няколко мошеници, които мамеха много хора с твърдения за паранормални способности.

Единият водеше курс по огъване на вилици със силата на ума. Не можах да повярвам колко много хора се бяха хванали на въдицата. Отначало професорът (измамникът) ги караше да крещят на вилиците - "Огъни се, огъни сееее!", но след това той направо им нареди да огъват вилиците с ръце. Обяснението му за това беше, че всъщност ума им огъвал вилицата, пък ръцете само лекоооо помагали. И за тези развлекателни упражнения, добрия професор получи 3 хиляди долара за един уикенд.

Друг професор пък водеше курс по усъвършенстване на трето око. Беше скрил една снимка на спираловидна стълба и задачата за учениците му беше да нарисуват това, което усещат на скритата снимка. Няма нужда да казвам крайния резултат какъв беше. Сред рисунките нямаше абсолютно нищо, което поне малко да прилича на спираловидна стълба, един мъж дори беше нарисувал голяма гръцка сватба, хаха.

Отидоха и при една жена, която твърдеше, че може да говори с животните. Офисът й беше пълен със собственици на домашни любимци. Методът й на говорене с животните беше да се приближи до тях, да ги пипне, да си затвори очите и... да започне да говори какво мислят те. Дам, защо ли да се съмняваме в достоверността на тази жена? Тя дори твърдеше, че и при животните има обратни. А клиентките й се обиждаха от най-малкия намек, че тя може да ги лъже и мами.

Та, наивни ли са хората? И ако са, то колко? Тези въпроси ги оставям на вас да си отговорите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *