Наклонената кула в Пиза – кратка история

Наклонената кула в град Пиза се намира в Италия. Не се знае кой точно я е построил. Архитектите, които се борят за тази титла са архитект Бонано Писано и архитект Диотисалви. Веднага след завършването й обаче тя започва да се накланя и се превръща в най-популярната грешка на строителството.

Официално пусната в действие през 1372 г. – близо двеста години след полагането на основите й през 1173. Като наклонът расте през вековете, превръщайки постройката в туристическа забележителност. В миналото се смятало, че наклона и е част от проекта, но сега знаем, че не е така.

Построена на абсолютно неподходящо място за висока постройка, основната част от почвата се състои от слоеве глина и пясък, като заради слабата земна основа, тежестта на високата 55 метра постройка ги притиска и измества. Теглото й е почти 15 000 тона.

Наклонената кула в Пиза

През годините са правени множество опити да бъде отстранен наклона, като някои от тях са били истинско бедствие. През 1934 г. италиански инженер пробива 361 дупки в основата, за да ги запълни с хоросан. В резултат кулата се накланя още. Други специалисти решили да неутрализират наклона, като добавят допълнителна височина на срещуположния край. Резултатът бил още по-плачевен – кулата се наклонила на другата посока, при това доста по-застрашително.

През 1993 г подпрели кулата от северната страна на 650 тона оловна тежест. Свършило работа, но за кратко. През 1994 г отклонението от основата е вече 5,6 m на север и кулата е затворена за посетители. На теория, по всички закони на физиката отдавна трябва да е паднала. Тогава италианското правителство одобрява проект на стойност от 20 мил долара за укрепването на кулата.

Решили да укрепят фундамента от южната страна. Замразили земята около кулата с течен азот, така че да не се движи нито един от пластовете и започнали да заменят камъни, като на тяхно място поставяли метални лостове. Това, което не знаели е, че част от тези камъни били от основата, което едва не разрушило постройката.

За една вечер кулата се наклонила почти с толкова колкото за две години. Затова бързо били налети още 250 тона олово и прекратени всякакви други интервенции. Всички били готови да се предадат, докато британски учен-инженер не изскочил с нова идея. Неговият план бил да отстрани част от земята под здравата страна, като се опита да я добави и да укрепи слабата страна.

През 1999 г ремонтът е започнат. Наложило се изхвърлянето на 70 т. земя от северната страна на обекта, от което сградата се поизправила в тази посока. През 2001 г приключват всички укрепителни дейности. И чудо... кулата е изправена с цели 40 см (или цели 13 градуса), положение, при което е била през 1838 г.

Отворена отново за посещения, инженерите вярват, че ще се запази поне за следващите 300 години. През миналата година обектът е бил посетен от 2,5 милиона туристи.

4 мнения по „Наклонената кула в Пиза – кратка история

  1. Много чудна постройка.Благодаря за информацията!

  2. Тази кула е много хубава и също така и направена от картончета и ще ходя там когато порасна

  3. Е как така е посетена през миналата година от 2,5 хиляди туристи?!
    Сигурно искате да напишете 2,5млн туристи, което е 2 500 000, а не Вашите 2500=2,5хил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *