Подслушване

Не виждам нищо, особено плашещо, в това обсъждано напоследък „следене в Интернет“.

Сега най-накрая, обикновените потребители ще се образоват малко чрез търсенето на решение, как да се „защитят от подслушване“ и закърнялата юзерска общност ще се събуди и ще се научи, че Интернет е като „на вън“ – има неща от които просто трябва да се пазиш, най-малкото за да не влезеш в болница.

Трябва да се радвате, че подобни приети от българското правителство стъпки за контролиране основните части на Интернет потреблението се приемат публично. Защото можеше и да не се направи обществено достояние. По този начин, се съобщава на всеослушание, обществената тайна, че Интернет не е най-сигурното място, където може да си съхраняваш домашното порно, заплахите в мейла към тъща си или просто някаква мръсна тайна.

Но в същото време си личи до каква степен, потребители, които принципно трудно се оправят с инсталацията на ОС-а си, са се самозабравили. Защото не виждам, кой от контролните органи имащи реално право да ви след трафика – ще седне и ще отдели месеци работа в слухтенето на разговорите ви в gepime.com! Или пък си мислите, че досега никой не е можел да го прави? Наивници.

Вместо да се обсъждат истинските проблеми в архитектурата на общуването в Интернет, да се прогресира в положителна насока и живите идеи на прогреса в Мрежата, да бъдат използвани… по типичен български начин флудвате всичко с мизерни! прокламации, които се обзалагам след празниците ще са просто поредните байтове информация в Google.

Вземете се в ръце и потърсете решение на нещата, а не се опитвайте да ги игнорирате и промените. Защото няма да стане. И вместо И. М. да започне да си криптира мейлите, само ще внимава какво пише до момента, в който тази тема спре да бъде актуална. И, ако И. М. е никому ненужен субект за подслушване, в момента – след време в някоя правителствена организация ще му пробутат компромат, как си е слагал истински котешки главички за украса на коледната елха (пример).

Разбира се тези конспирации имат своето обаяние и то е преведено в редица холивудски изпълнения. И там, както и тук, нещата са по-скоро ясни – отколкото опасни. Защото ФБР шпионира мафията в „Кръсника“, като чете по устните. И е готино. Но ФБР не чете по устните какви мръсотии говори пъпчивия пубер на желаната от него съученичка на пейката в парка (освен, ако не е скрит изнасилвач).

В общи линии се опитвам да обясня, че е по-добре да разисквате и описвате подробно как може пубера да се „предпази“ от „подслушване“, а не да се опитвате да го премахнете. Защото това винаги се е правило. Просто – сега е законно (все едно да водите ожесточена битка – за използването на презервативи – вместо да покажете как става това)

Няколко думи и за финансовото подслушване - сменяйте си Bitcoin адресите по-често, защото с публични инструменти като Check Bitcoin Address Balance може да се види наличността на всеки един адрес. Така че за всяко плащане - различен адрес. И когато вие изпращате пари, винаги прекарвайте транзакцията през Bitcoin Transaction Accelerator. Така тя влиза в мрежата от над 10 различни места, а не само от вашия IP адрес.

Това е засега и умната!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *