Речник за влюбени

В началото често сме привлечени от другия, защото той говори език на любовта, различен от нашия. През първите месеци на една нова връзка всички тези разлики са очарователни и вълнуващи. С времето обаче различното себе изразяване в любовта започва малко по-малко да поражда проблеми. Така или иначе всеки от двойката се научава да говори на езика на своя любим.

Силата на думите

Да направиш комплимент на партньора за това колко добре изглежда днес, да го поздравиш за постигнат успех в работата или просто "благодаря" не е нещо, което на всеки от нас му идва спонтанно. Но всички хора трябва да се научим на това "изкуство". По някога сме твърде стеснителни и нерешителни да хвалим човека до себе си, а друг път – точно обратното: от прекалена самоувереност, че всичко във връзката ни е чудесно и тя не се нуждае от "изкуствени стимулатори", забравяме онези вълшебни думички, които отварят широко портите на любовта. Бъдете сигурни, че милите думи не са излишни и ще стоплят сърцето на вашата половинка!

Щастливите съвместни мигове

Споделянето и на хубавите, и на лошите моменти от деня, прекарването на поне няколко минути, за да се насладим на това, което с толкова любов сме създали и постигнали заедно (децата, градинката пред в къщи, домашния уют...) споделянето на общо хоби, семейни игри... всичко това е много важно. Защото няма нищо по-хубаво от щастливите мигове прекарани насаме с любимия.

Важността на подаръците

Психолозите подчертават, че получаването на подарък винаги извиква топли чувства, тъй като показва, че другият е мислил за нас.

Извинението не "съм богат" или "криза е" е просто претекст, бягство. Всеки може да си позволи да направи дребен, символичен или практичен подарък, като например да донесе вкъщи красива ароматна свещ за романтична вечеря или готова пица, за да спести на жена си едно готвене. Това са ежедневни дребни жестове на внимание между двама души, които разчупват рутината и внасят романтика и нежност в делника.

Направете услуги

Справянето с ежедневните домашни задължения и решаването на битовите проблеми също е един от начините да покажем на партньора си, че го обичаме. Ситуацията, в която единият от двойката прави всичко, а другият само се възползва от труда му и е абсолютно безучастен към рутинните домакински ангажименти, съвсем не е рядко срещано явление. С продължение на времето започват да се разменят взаимни упреци и обвинения и рано или късно се стига до бунт. Ето защо е толкова важно да умеем да говорим поне малко "езика на услугите и жестовете" във връзката си. "Какво мога да направя, за да ти помогна?" е реплика, която трябва да се чува от устата на двамата партньори.

Физическият контакт

От както свят светува това е най-универсалният начин човек да изразява любов, приятелство, желание, чувства... с много редки изключения, родителите непрекъснато целуват децата си, прегръщат ги и ги обсипват с нежност, като по този начин ги учат да изразяват любовта си чрез физически контакт. По едни или други причини обаче за някои от нас е трудно спонтанно да докоснат, прегърнат или целунат партньора си... или просто забравят да го правят.

Истината обаче е, че всеки един от нас се радва на малко нежност, както и на една искрена прегръдка или целувка. За това дори и да не владеем добре "езика на ласките", трябва да отворим сърцето си за нежност. И току-виж сме започнали да изпитваме нужда да кажем "обичам те" по още един начин – просто с една прегръдка.

Да разбираме езика на другия

Разбира се, не е нужно да бъдем "полиглоти", но всичко се учи! И ако вече сме установили какъв език точно говорим ние и какъв – нашият партньор, можем просто да развием своята чувствителност към жестовете, думите или пък езикът на тялото. Нека си припомним кои негови действия свидетелстват за любовта му към нас и кои от нашите жестове към него показват, че е обичан, всичко би било прекрасно. Защото любовта е двупосочна комуникация и с малко повече разбиране и усилия тя може да протече успешно дори и между "чужденци".

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *