Как да избирате сапун за хубава кожа?

След като сте положили всички усилия да се сдобиете с млада кожа, как най-добре да я предпазите от изсушаване? На този етап се обръщаме към сапуните и овлажнителите, които не само предпазват кожата ни от прекомерно изсужашане, но я правят и приятна на вид и мирис.

Разликата между сапун и детергент

Най-често използваният козметичен продукт е сапунът, чиято основна функция е да помогна на водата и мръсотията да се съберат в едно, след което получената смес да се отмие от кожата. По-точно, сапунът е смес от натриеви соли на различни киселини от естествени масла и мазнини и е в различни форми - твърд, на гранули, на люспи, течен.

Детергенът почиства, но не съдържа сапун. Той по-скоро е с киселинен характер, отколкото основен и се получава от синтетични вещества, а не от естествени мазнини. Той може да се предпочита от хора с много суха кожа.

За да овлажните лицето си, използвайте лосиони, а не сапун

По принцип сапунът няма да овлажни кожата ви, независимо какво се казва в рекламите. Дори в сапуна да има овлажнители, те ще бъдат отмити заедно с естествените мазнини на вашата кожа.

Тези от вас, които са с тънка, суха кожа и светъл тен може да имат повече проблеми с изсушаващото действие на сапуна. Затова по-добре използвайте почистващи кремове и лосиони, но се посъветвайте с вашия дерматолог, ако и те ви създават проблеми.

Още някои факти

Нивото на рН определя степента на киселинност (трябва да е под 7) спрямо степента на алкалност (трябва да е над 7) При нормални условия кожата е леко киселинна (рН 4,5 до 6,5) и е покрита с мъртви кожни клетки, естествени мазнини и пот (всичко това се нарича киселинна покривка).

Твърде мазните сапуни се предполага, че компенсират някои от мазнините, които измиват - в такъв случай в сапуна се прибавя ланолин, мазнина или студен крем, но дерматолозите се питат дали има ефект или не. Теоретично, звучи невероятно един сапун да избира кои мазнини да измива и да добавя други към кожата, които не са засегнати от неговото действие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *