Светът е оцелял, защото се е смял

61% от мъжете смятат веселите, смеещи се жени за по-привлекателни.

приятелска усмивка

Искате ли да съхраните искрата в отношенията си с любимия човек?

Американският психолог Дорис Базини твърди, че за тази цел трябва заедно да се смеете и да се връщате към хубавите спомени. Той пояснява: "Когато се смеете заедно с партньора си между вас се образува допълнителна връзка и вие започвате да се разбирате по-добре един друг. Когато заедно си спомняте за нещо и споделяте житейския си опит, възниква чувството, че се познавате от много време, това както и смехът заздравява отношенията ви".

Специалистите са убедени, че смехът не само е полезен за здравето, но и повишава креативността с 57%, а продуктивността в работата с 54%. Само 15 минути смях на ден могат да стопят до 2 кг. мазнини на година. Гледането на някоя комедия или телевизионно предаване (трябва да са много смешни) може да се сравни с километър пробег по изгаряне на калории.

Смехът укрепва здравето

Експерименти проведени със 16 доброволци са показали, че при хора очакващи излъчването на забавно предаване е регистрирано 87-процентно повишаване на хормона на растежа и три пъти по-високо отделяне на бета-ендорфин в сравнение с тези, които се канят да прочетат новия вестник с новини за политика, катастрофи и т.н. Професор Берк нарече своето откритие „биология на надеждата”. Хормонът бета-ендорфин оказва обезболяващо действие на организма и способства в борбата с депресията, а хормонът на растежа играе важна роля в поддържане на имунитета.

Само 10 минути смях намаляват артериалното налягане.

При тези, които се смеят поне по 15 минути всеки ден се подобрява кръвообращението и работата на сърцето. А стресът и депресията увеличават риска от смърт от сърдечни заболявания с 44%.

Смехът помага на жени с проблеми да забременеят!

Израелски учени от една от най-известните клиники занимаващи се с проблемите на безплодието са провели любопитен експеримент, в който са участвали 200 пациентки. Шевах Фридлер ръководител на изследването е разделил пациентките на 2 групи по 100 човека. Първата група е лекувана по стандартната програма, а втората по нов метод същността на който е смехотерапията. При тях веднага след процедурата инвитро са започвали провеждането на увеселителни програми с клоуни! В хода на експеримента в първата група получила стандартно лечение са забременели 20 жени, а във втората 38. Тоест резултатът е почти 2 пъти по-добър.

Невероятно, но факт!

В някои онкологични центрове използват методика на лечение със смях. Лекарите използват така наречената „ха-хо, хи-хи” терапия, при която пациентите играят различни игри и общуват един с друг. Медиците казват, че подобни занятия помагат на пациентите да се разведрят, да получат удоволствие, да забравят за сериозните диагнози. А самите пациенти отбелязват, че се чувстват щастливи и по-здрави.

Група лекари от Норвежкия научно-технически университет в Осло са тествали чувството за хумор на повече от 40 пациенти на болница Свети Олаф страдащи от хронична бъбречна недостатъчност които са принудени регулярно да минават на хемодиализа. Опитът продължил около 2 г. Резултатът показал, че при наличие на чувство за хумор, рискът от преждевременна смърт намалява с 30%.

Група немски и британски учени под ръководството на д-р Дженифър Юкерман изследвали пациенти на клиника Бохум страдащи от хроничен алкохолизъм. Били са им предложени няколко теста за определяне на настроението, интелектуалните възможности и психо моторните функции. В качеството на контролна група са участвали и 29 здрави души. Само 68% от пациентите на клиниката са посочили правилните отговори, а процента на контролната група е 92%. В резултат на това учените са стигнали до извода, че рехабилитацията на такива пациенти трябва да включва и възстановяване на чувството им за хумор.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *