Странични ефекти от кофеина

Страничните ефекти на кофеина са, меко казано, спорен въпрос. Много спортисти, които редовно използват добавки с кофеин, твърдят, че няма проблеми с тях и дори им помагат за растеж на мускулите. Но лекарите държат на обратното мнение.

Кофеин - странични ефекти

От страна на сърдечно - съдовата система, тахикардия, повишена сърдечна честота и повишено кръвно налягане може да ви накара да се замислите за себе си. От страна на дихателната система може да се влоши дишането и да е налице недостиг на въздух. И от страна на отделителната система - проблеми с уринирането (поради диуретичен ефект).

Всичко това се считат за "леки" странични ефекти на кофеина. В случай на предозиране, ситуацията е сложна: шум в ушите, замайване, главоболие, замъглено виждане и т.н. по списък. Плюс това, в редки случаи, може да има усещане за хипогликемия и усложнения в стомашно-чревния тракт (GIT), от сухота на лигавицата до прекомерен поток от жлъчка.

Толкова е глупаво да се каже, че кафето (кофеинът) няма страничен ефект. Последствията в по-голямата си част може да не са критични, но фактът остава.

Специализирани прегледи

За кофеина в спорта има смесени отзиви. Има причини за това. Някои го абсорбират с различни комплекти за тренировка, анаболни стероиди и спортни добавки, без да обръщат внимание на състава. Оказва се, че те злоупотребяват с кофеин. След това има оплаквания от липсата на сън и главоболие.

А спортистите, които не са толкова несериозни, често говорят положително за кофеин като активно вещество. В крайна сметка, при спазване на препоръките и изключването на противопоказанията, той е относително безопасен както за мъже, така и за жени. Полезните ефекти също не са дълги.

Препоръчваме на всички спортисти при избора на спортно лекарство, било то кофеин енергийна добавка или фет бърнър, да вземат предвид характеристиките на собственото си тяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *