Типове мъже – митове и истини

Независимият вярва, че трябва да постигне всичко на този свят без чужда помощ. Той приема чуждата помощ като израз на личен провал. Митът, който важи за него: Ще имам по-добър контрол върху живота си, ако избягвам да разчитам на нечия помощ. Независимият е силно напрегнат и изпълнен с емоции. И в социална, и в работна среда проявява желание той да е този, който ще реши всички проблеми. Той е т.нар. независим мислител и затова не си губете времето да го променяте.

Добродушният си въобразява, че той единствен е поел отговорността да направи хората около себе си щастливи, отричайки по този начин собствените си потребности. Той се съсредоточава само върху това, което очакват другите от него и е готов да скочи при команда, задавайки само въпроса "От колко високо?". Ако изискванията на околните са над неговите възможности, той допълнително се напряга и преживява стрес. Добродушният непрекъснато се усмихва, скривайки вътрешното напрежение. Готов е да се заеме с всичко, за което го помолят, напълно осъзнаващ, че все повече си вреди с желанието да впечатли околните със своя образ на "доброто момче".

Амбициозният страда от липсата на самочувствие и компенсира като изпълнява задачи и постига цели за възможно най-кратко време. Той се чувства добре единствено, когато може да преброи наградите, които му дава обществото. Живее в порочен кръг от упорита работа, пренебрегвайки нуждата от любов и признанието от обществото, желае повече успехи и все по-упорито се труди и става все по уважаван за постигнатото. Но накрая се самоунижава под една форма (болест) или друга (неетично поведение спрямо околните) още в съвсем ранна възраст. Митът, който важи за него: Работи до дупка! (И той го прави)

Ядосаният е винаги враждебно настроен и мрачен. Вътре в себе си притежава способността да обича (като всички нас), но той никога не се е научил да се доверява на този вид лични отношения. Неговото убеждение е, че хората или ще го използват, или ще го отблъснат, ако си позволи да "смъкне преградата".

Всеотдайният е приятен човек, но дава толкова много от себе си в офиса, че личният му живот бледнее. Той е винаги на разположение за своите клиенти. Колкото повече телефонът му звъни вкъщи, толкова по-важен се чувства той. Митът, който важи за него: За мен е важно колко време и енергия изискват от мен клиентите ми. Моето семейство и личен живот не трябва да ми се бъркат. Той дава всичко от себе си в работата, а вкъщи може само да взима. Зад очите му не стои абсолютно нищо - не се радва истински на живота, а само на работата.

Мускулестият вярва, че е достатъчно силен да се справи с всяко физическо предизвикателство - от построяването на собствена къща до поддържането на градината. Той се поти от сутрин до вечер, след което, подвластен на своите вярвания продължава да вдига тежести като хоби. Няма голямо предизвикателство за него и това ще го доведе до ранна смърт. Мъжете са физически непобедими.

Едно мнение по „Типове мъже – митове и истини

  1. Статията е повече от уникална, пиши ми ако можеш на електронната поща :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *