Австралийска кампания против цигарите и тютюнопушенето

Представете си свят без реклами, в който това, което купуваме не е с много различна опаковка.

Министър председателят на Австралия Кевин Руд отдавна планира сериозна експанзия в кампанията си против прекомерната злоупотреба с цигари. Той се заема с нелеката задача да направи този тип продукт и опаковка по-малко атрактивна за младите хора. Целта е ясна – понижаване броя на пушачите с 10% през следващите осем години.

Инициативата, поета от Кевин Руд, вече бе одобрена от здравния министър Никола Роксън и е планирана за старт през в началото на 2012 година.

Решението е взето, тъй като правителството е притеснено от броя на жертвите от заболявания, причинени от пушенето на цигари. В Австралия това са 20,000 души годишно. Световната здравна организация вече прикани държавите членки към по-голяма приемственост към подобни ограничаващи мерки. Този съвет явно е дал отзвук в новаторското решение на Австралийското правителство.

Революционната идея директно навлиза в интереса на големите корпорации, производители на тютюн. Точно затова още от сега компаниите в бранша дават индикация за бъдещи правни действия срещу поетата инициатива. Те смятат да докажат, че новият законопроект нарушава правата, касаещи марките и се равнява на конфискация на имуществото им. Техните специалисти вярват, че това ще намали печалбите и отнеме свободата на компаниите да диференцират продукта си.

Поради тази причина още миналата година Търгоската камара в Щатите заедно със сериозно бизнес лоби от Вашингтон застанаха против идеята на Австралийското правителство. В отговор на нападките, Кевин Руд и неговия екип планират да развият законопроекта по най-ефикасния начин, така че да не може да бъде елиминиран заради подобни бизнес интереси. Като допълнителен удар за компаниите, правителството вероятно ще увеличи акциза на цигарите през следващия си бюджет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *