The Reader / Четецът (2008) или преплитането на съдбите

В последно време попадам на филми с невероятно тъп или изтъркан сценарий, където за цвят, участва един или няколко известни американски актьори, но като правило вече в залеза на своята кариера да изкарат и те някой долар.

Затова и времето, което напоследък отделям да гледам филми е малко, просто малко са качествените. "Четецът" обаче не е от тях. Бях срещнала заглавието споменато в нечий блог, не си спомням вече кой, но суперлативите за този филм бяха доста. Така че сега в почивните дни му дойде и на него реда.

Бегло бях прехвърлила описанието на филма. Честно казано, останах с впечатление, че това ще е някоя любовна история между младо момче с възрастна жена. Зачудих се дали Едиповия комплекс е достатъчен за филм или хайде да не е Едипов комплекс ами просто голяма възрастова разлика и той да е номиниран дори за Оскар.

След като изгледах филма, разбрах колко съм грешала. Филмът е едно преплитане на съдбите на отделните хора с тези на едно общество - става въпрос за Холокоста. Освен това, човек би си задал въпроса може ли да прости, ако попадне в подобна ситуация и дали познава човека който е с него в един или друг период от живота му.

Доста силни моменти има във филма и отлична игра на актьорите. Запечата ми се образа на Майкъл в съдебната зала, когато от свидетелските показания разбира как Хана е искала от затворничките също да и четат и винаги налагала свой правила. Само за няколко секунди можеше да се види как всичко се срутва, как младежките илюзии се разбиват. Просто филма според мен си струва да се гледа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *