ГМО – Генно модифицираните организми

Причината за създаването на ГМО продуктите е спасяването на милиони хора по света от умиране от глад. Най-вече за населението от Третият Свят. Средно 25 хиляди души умират всеки ден от липса на храна, а милиони си лягат да спят с празни стомаси.

Недостига на храна в бедните африкански държави идва от трудно обработваемите и неплодородни земи. Генно модифицираните организми (ГМО) са създадени именно за разрешаването на този проблем. За такива райони се създават специални реколти, в които има внесени по-издръжливи гени и такива, които изискват по-малко вода. И какъв е резултатът?

генно модифицирани организми

Населението нахранено и радостно? Може би такъв щеше да е, ако не пречеха на ГМО продуктите да бъдат пратени на нуждаещите се места. Показателен e случаят от 2002 г, когато правителството на Замбия отказва да приеме тонове храна с ГМО, помощ от САЩ.

По това време Замбия е обявила степен на тревога заради недостиг на храна за населението си, хората там са принудени да ядат листа от растения, пръчки и дори отровни къпини. Помощта от Америка била вече в хамбарите по страната и хората се струпвали към тях за да получат жизненоважните за тях продукти.

Но при хамбарите стояли държавни служители,които им казвали, че храната е отровна и не дават да я консумират. В един град, където се развивал същият театър,един възрастен, сляп и почти гол мъж проплакал - "Моля ви се,дайте ни храната. Не ни интересува, че е отровна и без това умираме!".

И защо мислите,че правителството на Замбия отказало храната? Защото разни еко организации твърдели това и по този начин обрекли милиони хора на гладна и мъчителна смърт. Но не е задължително да е бедна страната, за да има проблеми с изхранването.

Китай и Индия са добър пример. Те са световни икономически супер-сили, но населението им се увеличава с такава скорост, че те започват да изпитват затруднение с изхранването на толкова много хора. Проблемът при тези две страни е, че населението расте, но територията не. Затова ще се стигне до даден момент, в който ще има толкова много хора и толкова малко земя за добиване на храна, че изхранването без ГМО храни ще е немислимо. Защото насяването на ГМО реколти изисква два пъти по-малко площ, а дава 3-пъти повече продукция.

Но тази дилема не стои само пред тези две държави, а пред целият свят.

Към 8 февруари, 2010 г. населението на света е близо 7 милиарда души. Ако храната, която се произвежда по света е изцяло органична, то ние не бихме могли да нахраним повече от 2/3 от населението на Земята. Това потвърждава и нобеловият лауреат Норман Барлог, наричан бащата на Зелената революция. Агроном по образование, през 20 в. той посещава няколко страни по света, сред които Мексико, Индия, Пакистан, Китай и др.

Норман помага на всичките тези държави да увеличат производството си на храна и да възвърнат способността да изхранват населението си. Той е сочен като човекът, спасил над 1 милиард души по света от гладна смърт. Хората биха предпочели органична храна пред храна с ГМО поради една главна причина,органичната храна не съдържа химия за разлика от тази с ГМО.

Но дали това твърдение е вярно? "Органичните" храни също съдържат доста химия в тях: препаратите против насекоми, съмнително чистата вода от кладенеца или чешмата, изкуствените торове и т.н. Но дори и да оставим химията настрана, органичните продукти пак не са много по-безопасни от към потенциални болести.

Примерно в САЩ по закон, органичните ферми трябва да използват само естествен тор при отглеждането на продукцията. Естествен тор ще рече кравешки изпражнения. Естествен, естествен, но все пак не особено безопасен. Кравата е едно от най-опасните за здравето на човека животни.

Какви ли не болести носят кравите. Всички сте чували за вирусът "Луда крава" или за болестта салмонела, от къде мислите, че идват тези зарази? Предполагам,че всички знаете отговорът. Ето, че и органичните ферми крият сериозни рискове. Като споменах кравата, се сетих и за още една функция на Генно модифицираните организми - да спасява застрашени видове животни. По този въпрос нямам данни за сега.

Дадох ви много примери и факти за ГМО по света, но сега ще обърна внимание и на ситуацията в България.

След наложеният мораториум на закона за Генно модифицираните организми, в момента са забранени всякакви опити с ГМО. Това ще рече, че дори и в лабораториите не е позволено да се правят експерименти с тези организми. Но според проф. Росица Бъчварова, директор на софийския "Агробиоинститут" полските опити с ГМО трябват да бъдат разрешени, защото само така може да се разбере дали тези организми са вредни или полезни за обществото.

Докато се ровех из Интернет, открих и една брошура направена от Министерството на здравеопазването. В нея има въпрос, който пита дали са опасни ГМО храните и отговорът гласи: "Ако попаднете на ГМ храна или хранителен продукт със съставка или добавка, произведена от ГМО, нямате причина за безпокойство. Преди пускането на пазара тези храни са преминали през изключително прецизна оценка на риска за здравето на човека, животните и околната среда. Така се гарантира отсъствието на всякакви неблагоприятни ефекти. Съвременните научни изследвания и опит показват, че няма доказателства тези продукти да имат неблагоприятни ефекти върху човешкото здраве."

Извода от всичко това? Сами проверете научните аргументи по дадената тема.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *