Населението на Земята се увеличава

Според данни на United States Census Bureau, представени на 6 април 2010 година, населението на Земята е 6,813,000,000. Това е с 13,000,000 повече от последните данни на ООН (6,800,000,000) датиращи от 2009 година. Това означава, че за по-малко от 1 година, населението на Земята се е увеличило с ~13 милиона души.

Население на Земята

С увеличаването на населението на Земята се появяват все повече и повече проблеми свързани с пренаселването на нашата Планета.

  • Изхранване на населението
  • Осигуряване на питейна вода за всички
  • Осигуряване на достъп до медицински услуги (ваксини, антибиотици и др.)

Това са само част от проблемите, които съществуват и в момента, а представете си, ако населението се увеличи двойно или тройно?

Според някои учени Земята вече е пренаселена. Тя не притежава достатъчно ресурси, за да осигури нормалния живот на всички. Човечеството използва неразумно ресурсите, които притежава, без да си дава сметка, че Планетата ни не може да поддържа този бърз ритъм на развитие.

Земята разполага с ресурси, които биха могли да осигурят нормалния живот на едва 2.5 милиарда души, което е близо три пъти по-малко от населението в момента.

Въпреки всичко населението на Планетата Земя продължава да се увеличава и се очаква да достигне близо 10 милиарда през 2050 година. И това са само груби сметки. В момента има 1 милиард млади, в репродуктивна възраст хора, които със сигурност ще имат деца. След 20-25 години техните деца ще създадат ново поколение, което означава, че само от тези две поколения населението на Земята ще се увеличи с повече от 2 милиарда за по-малко от четвърт век.

Населението на Земята през 2050 година

Населението на Земята няма да се увеличи равномерно. В някои региони и страни, населението ще намалее, докато на други места то ще се удвои или утрои. Очаква се в близко бъдеще населението на САЩ да се увеличи с близо 100 милиона, докато това на Япония, Източна Европа и Русия да намалее. Населението на Афганистан ще се утрои, а на Индия ще се удвои. За момента политиката на Китай за контролиране на населението дава резултати. По настояще му без въвеждането на тази политика, населението на Китай щеше да е с близо 100 милиона повече.

Неконтролируемият растеж на населението е предизвикан в най-голяма степен от развитието на медицината. От способността на хората, да се справят с болести, които преди 50-100 години са били смъртоносни за 95% от населението. Медицината е наистина хуманна наука, но за момента тя успява да надделее над някои от естествените механизми за контролиране на популациите, които са действали безотказно в продължение на стотици хиляди години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *