Задръстванията в София – решение

Отдавна пътуването и паркирането в столицата е ужасно трудно. Независимо дали е с личен автомобил, градски транспорт, маршрутка или колело. Сега когато вече имаме собствен автомобил, това е особено осезаем факт. От това София губи стотици милиони, ако не милиарди лева годишно, хората губят нерви и време, линейки и пожарни не стигат на адреси, въздухът изобщо не става за дишане.

В ситуацията няма нищо изненадващо. Интересът на всеки отделен човек е да се придвижи възможно най-бързо - при липса на нормален градски транспорт решението е да кара собствената си кола. Освен това, ако имате дете, задължително ви трябва и столче за кола. Така броят на автомобилите става огромен, пътищата се задръстват и попадаме в неприятен ефект от теорията на игрите при който личния интерес на всеки е да използва възможно най-много общия ресурс, в случая пътищата. Това води до изчерпване на този ресурс и в крайна сметка всички губят. В такава ситуация никой няма интерес да промени поведението си ако всички останали действат по стария начин - единственият изход всички да променят действията си едновременно. В случая - да зарежат стария голф и да се качат на автобус.

Възможно решение е такса за преминаване през центъра на града, комбинирана с рязко подобряване на градския транспорт, създаване на бус ленти навсякъде където е възможно. Парите от таксата могат да отиват за ремонт на пътищата, нови автобуси и паркинги. Ако се изпълни добре, схемата може да направи живота в София значително по-поносим. Пътуването до и от работа ще е по-бързо и по-малко изнервящо, въздухът ще е по-чист, катастрофите ще намалеят.

Такава такса има в няколко града. Най-сериозният пример е Лондон, където е въведена през 2003, а през 2007-ма платената зона е значително разширена. Схемата е проста: между 7 и 18 часа влизането в зоната струва 10 паунда. За нарушителите - глобата между 60 и 180 паунда. Движението се следи от електронни устройства и камери, плащането е лесно: на място, по телефон или през Интернет.

Резултатите са моментални: трафикът е паднал с около 25%: Много хора са пренасочени към градския транспорт, а броя на коли с по един пътник е намалял драматично, вредните емисии са намалели с над 15%. Такива такси има и в Стокхолм, Милано и Сингапур, ефектът е подобен. Схемата е често критикувана като анти пазарна и несправедлива. В действителност обаче без нея шофьорите не плащат щетите които автомобилите нанасят нанася върху живота на другите.

Голям проблем в София би бил, че парите от таксите лесно могат да потънат в някаква корупционна схема. Колкото по-малко пари има в ръцете на управляващите и властите, толкова по-добре. Ако плащането не е напълно автоматизирано, такава схема може в крайна сметка просто да създаде още един източник на лесен доход за полицаите на... свободна практика. Ако тази опасност обаче се ограничи, и автобусите станат чисти и редовни, ако най-после довършат метрото, такава схема може и да се окаже успешна. Ще се радвам да прочета мнението ви.

Едно мнение по „Задръстванията в София – решение

  1. Абсолютно вярно и правилно. Аз имам 2 коли. Имам и 2 деца. Как се придвижвам: Карам децата на училище и градина и спирам на метростанция Вардар. От там с метро до центъра. Така спестявам около 10-на лева дневно от гориво и паркинг. А това са 200 лв / месец

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *