Как да се грижим за кожата на бебето?

„Нежна като бебешка кожа“ не е случаен израз – кожата на бебетата е много по-чувствителна и изисква много специални грижи. Най-общо казано, грижата за детската кожа е разделена на такава за бебета до 3-месечна възраст, деца до 3 години и деца до 14 години. Трябва да избирате продукти според тази класификация и да се доверявате на качествени марки - La Roche-Posay например има богат опит в грижата за бебетата и децата. Най-важното правило е едно:

Бебе

Никога не използвайте козметика за възрастни за деца и бебета!

Козметиката за възрастни обикновено има доста по-тежки съставки. Освен това бебетата имат много чувствителна кожа, което значи, че могат да получат много по-лесно алергии, да им се изсуши епидермисът или да се зачерви кожата.

Защо кожата на бебетата е специална?

Като изключим преждевременно родените деца, бебетата се раждат с напълно оформена кожа. Тя обаче е много по-фина и не изпълнява ролята на бариера до степен като при възрастните хора. Седмици след като се роди детето, то вече не произвежда себум. Този процес се възобновява чак в пубертета. Това прави детската кожа много по-податлива на изсушавания и възпаления. Освен това този фактор носи и друг минус – кожата е много по-пропусклива и позволява на инфекциозните и алергични фактори да проникнат.

Това значи и че всеки продукт, които бъде нанесен, прониква в пъти повече и по-бързо. Най-деликатни са влажните места на дупето и около сгъвките, където се поставя памперс.

Затова е задължително да се използват меки хигиенни и козметични продукти с висока толерантност и специално направени за бебета и деца.

Как да се справите със зачервеното дупе?

Много често бебета имат зачервена кожа около дупето и сгъвките. Тя е причинена най-вече от запарването от памперса, особено в случаите, когато е на лице диария. За да избегнете допълнителни инфекции и да успокоите зачервените места, трябва да следвате няколко прости правила:

  • Сменяйте често памперса на детето
  • При всяка смяна използвайте почистващ продукт без сапун, създаден специално за бебета, който е щадящ и толерантен
  • Подсушавайте бебето добре и бъдете внимателни за задържане на влага в сгъвките
  • На всяка смяна на памперса използвайте антибактериален крем, разработен специално за пеленачета. Той ще успокои кожата и ще я възстанови, като намали зачервяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *