Подаръци ще има за всички от сърце

„Не знам дали е от възрастта, но се радвам, когато ми подарят нещо абсолютно безполезно”, каза веднъж един мой приятел, след като получи от жена си дежурната маркова риза за Коледа. Всъщност на следващата година съпругата на този приятел му подари нещо от детския списък – пластмасово боклукчийско камионче, което го изстреля на върха на щастието.

Преди Коледа има задължителната треска за подаръци на близки и приятели въпросът защо всъщност го правим, се задава от само себе си. Наистина ли само с една опаковка с панделка можеш да промениш живота на някого, или променяш самия себе си, като изпълняваш желание. Спорът за добрия старец с червените дрехи и брадата със сигурност няма да бъде разрешен еднозначно, но дори и за пет минути да си сменим местата, значи си е струвало усилията.

Списъкът с нещата, за които не се сещаме, е безкрайно дълъг. Има обаче по едно несбъднато желание, за което всеки е вярвал, че ще промени живота му. И никога не е късно някой да му го подари.

Кукла Барби

Доколко е добра идея, въпросът е спорен, но в никакъв случай не водете дъщеря си в магазин, където ги има в изобилие, ако нямате намерение да й купите поне една. Горчивият спомен остава за цял живот, а плюшената мечка, която ще й вземете вместо нея (просто защото струва 10 пъти по-евтино, както и да го увъртаме), ще изпадне в немилост само след месец.

Влакче

Истинското, с метални релси, по които тече ток. Може и от онези с пружината. Подходящо е за порасналите деца, които отдавна са заменили плетеното пуловерче от баба с костюм с вратовръзка.

Микроскоп

Истински... или почти, но с достатъчно добра оптика, за да се вижда все пак поне една муха. Детският вариант е по-добре да си остане в магазина, така или иначе нищо не се вижда.

Плоча с приказка

Може и запис на аудиокасетка отпреди 55 години на „Малкият принц”, чут за последен път на 6-годишна възраст. Истинска антика. Веднъж успях да намеря нещо такова на майка ми, при което тя плака в продължение на половин час от радост. Със сигурност не си спомням какво й подарих миналата Коледа, но тази касетка изтри всички черни точки, които имах натрупани пред нея. Хитовете на Лили Иванова от 1971 г. или LZ от ранните им години също стават.

Куче

Котка, папагал, хамстер или аквариум с рибки също вършат работа. Според нашето проучване това е най-желаният подарък от самотните деца. Зоомагазините поне са в изобилие. Осиновяването от някой приют също е вариант.

Колело

Право в десетката е без значение на възрастта. Стига само в последните пет писма до дядо Коледа да няма други поръчки, като кукли или самолет с дистанционно управление.

Федербал

Попада в същата категория, както велосипедът. Дървените хилки носят известна носталгия, но пък по-новите модели определено внасят спортен елемент.

Цигулка

Определено класическата музика изглежда демоде, но ако знаеш, че най-съкровената мечта на твоята приятелка е да докосне цигулка на Страдивари, можеш да намериш компромисен вариант, като я заведеш на концерт или пък й намериш запис, изпълнен на ценния инструмент.

Кубче на Рубик

Напоследък се намира без проблем, но преди 20 години беше истински лукс. А белобрадият старец, който ги раздаваше, се наричаше дядо Мраз, често единият му крачол биваше по-къс от другия, а брадата леко пожълтяла, но всичко това е част от скъпия спомен с дъх на мандарини (които си бяха също толкова редки и ценни).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *