Ползи от сауната

През студените месеци няма нищо по-примамливо от топлината. Идеално решение за приятно отпускане и сгряване на измореното ни от студа и тревогите на ежедневието тяло е сауната. Горещите й пари ще ни накарат да се чувстваме по-отпочинали, по-бодри, по-леки, и по-здрави. А според изобретателите на сауната, финландците – и по-красиви.

Сауна

Изпотяването на тялото по време на процедура в сауна е един напълно естествен и сравнително безопасен начин за пречистването му от токсините, натрупани в организма. По този начин получаваме чиста и тонизирана кожа, както и пълно отпускане и премахване на стреса.

Доказано е положителното влияние на сауната върху редица заболявания:

  • Спомага за понижаване на високото кръвно налягане.
  • Засилва имунната система.
  • Чрез изпотяването организма изхвърля токсините, като така се подобрява функцията на черния дроб и бъбреците.
  • Отпуска мускулите.
  • Високата температура помага на тялото да унищожава различни видове бактерии и вируси в организма, като се бори със зимния грип и настинки.

Противно на общоприетото схващане, обаче сауната не е метод за отслабване. Въпреки високите температури тя не топи мазнините. Наистина в следствие на загубата на течности в сауната ще излезете до 2-3 кг по-леки, но организма бързо ще навакса тази загуба, тъй като след нея е задължително да изпиете поне няколко чаши вода.

Не е добра идея да влизате в сауна след употребата на алкохол, ако страдате от ниско кръвно налягане или дихателни проблеми. Процедурите в нея не са препоръчителни и в случай на преумора, както и веднага след усилена тренировка. Ако усетите дискомфорт, докато сте в сауната, излезте за кратко навън и отново се върнете. Ако продължавате да се чувствате зле по-добре прекратете процедурата.

Сауната - начин на употреба

Обикновено се започва с кратки серии от 5 минути като продължителността на престоя постепенно се увеличава до 60-90 минути. Ежедневното посещение на сауна не е вредно, но може да причини прекомерно изсушаване на кожата. Затова мажете тялото си с дълбоко хидратиращ крем след всяко посещение.

Преди процедура винаги се взема душ. В сауната се влиза гол или с памучна кърпа увита около тялото. Банските не са препоръчителни тъй като материята им пречи на ефикасното изпотяване. Не носете никакви бижута, при нагряване металните им части могат да причинят изгаряне на кожата.

Мястото, на което ще се разположите в сауната, е свързано, с личните ви предпочитания, но е добре да знаете, че на по-горните редове е по-топло. Отпуснете се.

След края на процедурата вземете душ и оставете тялото да се адаптира на стайна температура в продължение на 15 минути преди да излезете на вън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *