Най-големите тайни на природата

Какви са причините за еволюцията?

Мистерия в биологията. Чували сте и преди : Естествения одбор е двигателят за развитието на сложни организми и техните функции. Оцелява по-силния. Изпробвано е, доказано е! Но това ли е единственото обяснение на еволюцията? Учените подозират, че има и други свойства на материята, които все още не са открити, но влияят на еволюцията. Най-вероятно ще се окажат прави.

Какво се случва по време на земетресение?

Странно е, че не знаем какво става тук, в нашия дом планетата, точно под краката ни. Експертите могат да обяснят точно къде е започнало земетресението, от какъв тип е и ще има ли вторични трусове, но са съвсем сигурно какво точно се случва във вътрешността на Земята. Поведението на силите, които балансират земната кора е все още неясно и непредвидимо. Вече 30 години загадката за основната физиката на един трус е неразгадана.

Земетресение

Кой си ти?

Съзнанието отдавна е бойно за редица психолози. Част от отговора е изненадващо прост: По-голямата част от това, което ни кара да правим нещата, така както ги правим, е вградено в невроните мрежи и е лесно достъпно за съзнанието. Ето тук се загатва мистерията около подсъзнанието, неизяснена и до днес.

Как е възникнал живота на Земята?

Доказателствата за прост микробен живот на Земята датират от повече от 3 милиарда години. Как е възникнал, никой не знае. Идеите варират от химични реакции на дъното на океана до пренасяне от метеорити. Много теории за произхода на живота са били предложени, но тъй като трудно да се докаже или опровергае някоя, липсва напълно приета теория.

Къде е останалата част от Вселената?

Не е лесно да изследваш нещо, чиято по-голяма част не знаеш къде е. Наричат я тъмната страна на Вселената – тъмна материя и тъмна енергия. В действителност само 4% от Вселената е открита (видима). Останалите 96% са неуловими и учените ползват всевъзможни методи за да я опознят.

Каква е причината да има гравитация?

Мислите си, че Нютон вече е дал отговор на този въпрос и всичко е ясно? – Да, ама не! Днешният стандартен модел във физиката не може да обясни, защо гравитацията е най-слабата от четирите сили, каква е причината да я има и как действа тя. Теоретичната физика предполага, че има малки частици, наречени гравитони, които са главната причина да не отлетим от лицето на Земята. Въпросите са много, а отговорите са объркващи.

Има ли теория обясняваща всичко?

Мечтата на Айнщайн. Физиците има добър „стандартен модел“, обособяващ познатата ни Вселена на „мирко“ ниво. От магнетизъм, до градивна структура на атома – всичко е изяснено. Къде е фрапантният проблем? Стандартният модел не е способен да включи гравитацията в уравненията си и става неразбираем когато са замесени прекалено високи стойности на енергия. За да може да бъде описано всичко от атомите, които ни изграждат, до галактиките във Вселената е нужна една обединена Теория на Всичкото. Струнната теория претендира за такава.

Има ли извънземен живот?

Животът е навсякъде. Поне на Земята. Логично е да се предположи, че е възможно да е навсякъде във Вселената. Знаем, че основните градивни елементи на живота са широко разпространени не само на нашата планета. Знаем, че има слънчеви системи, поразително приличащи на нашата. Изградени сме от елементи, създадени от звезден прах.

Защо пък да няма и друг интелигентен живот някъде там? Човечеството е постигнало своето технологично-научно развитие едва през последните 200 години. Животът на Земята датира от около 4.5 милиарда години. Изглежда, че може да се очаква да има и други като нас, които са разполагали с много милиони, дори миларди години.

Как е създадена Вселената?

Това е моят фаворит за най-велика загадка на науката. Има значение за мен, защото аз съм човек и искам да знам. Да, има теории за историята на Вселената и Големия взрив преди 13.7 милиарда години, когато всичко е било концентрирано в по-малко пространство от точката на края на това изречение. В един миг, по-бързо от мигване на окото, всичко е нараснало до космически мащаби. Инфлацията е изключително силна теория, но учените все още се питат, какво я е причинило.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *