Чудакът Стивън Кинг

Стивън Кинг е роден на 21.09.1947 година в Портланд, щата Мейн. Детството и ранните му колежански години преминават в щата Мейн и затова действието в повечето му книги се развива в този щат.

Книги

В края на 70-те и началото на 80-те години на ХХ в. вече известният автор Стивън Кинг публикува серия от книги под псевдонима Ричард Бакман. От една страна Стивън Кинг чувства ограничение заради разпространеното мнение сред издателите, че един успешен автор на книги трябва да публикува не повече от една книга годишно.

От друга страна е любопитен дали може да повтори успеха си под друго име отново. Експериментът се оказва успешен и дълго време Стивън Кинг отрича за всякаква връзка между него и Ричард Бакман, докато Стийв Браун, наблюдателелен продавач в книжарница, не го разкрива.

Две седмици по-късно Стивън Кинг се свърза със Стийв Браун и му предлага да напише статия как открива истината за Ричард Бакман, заедно с интервю от самия Стивън Кинг. Освен статията, впоследствие в пресата излиза и съобщение за смъртта на хитовия автор на книги Бакман от “рак на псевдонима”. През 2007 г. Стивън Кинг публикува “Blaze” (на български романът е издаден под заглавието “Огън”).

“Blaze” е една от старите книги, писани под псевдонима Ричард Бакман и Стивън Кинг обявява, че всички приходи от нея ще отидат за благотворителност – в борбата срещу болестта “рак на псевдонима” в памет на Ричард Бакман.

Синовете на Стивън Кинг, Джо Хил и Оуен Кинг, също имат публикувани книги.

Когато Стивън Кинг се пристрастява към алкохола и наркотиците през 1987 г, написва една от най-известните си книги – “Куджо”, без въобще да си спомня как я е написал и се налага да я препрочете, за да види за какво се разправя.

На 19 юни 1999 г. Стивън Кинг е блъснат от разсеян от кучето си шофьор на миниван, докато се разхожда по тротоара до шосе №5 в Ловел, Мейн. В резултат на това Стивън Кинг изхвърчава получава тежки наранявания и е приет в болница. По-късно писателят закупува минивана за годишнината от инцидента и собственоръчно го разрушава с бейзболна бухалка.

Докато е в болницата, Стивън Кинг започва да пише книгата си “Lisey’s Story”, издадена на български като “Романът на Лизи”. От страх да не би да умре и някой в болницата да види недовършения му ръкопис, ексцентричният писател не разрешава на жена си да се прибере у дома им, докато не го изпишат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *