Хитовите български сериали

През последните 3 години българското телевизионно кино отбеляза сериозен напредък. Бяха създадени няколко хитови български сериала, които върнаха уважението на хората към нашенското кино, след тотални провали като „Забранена любов“.

БТВ беше телевизията, която поведе проправи пътя на сериалите – като първият й успех беше „Стъклен Дом“, а след това последваха Столичани в повече, Седем часа разлика и други. Засега от телевизията са произвели цели 7 български сериала, а тази пролет започва и най-новият – Фамилията.

Определено зрителите сме доволни от тенденцията, а и сериалите вече се доказаха и на международно ниво, като повечето от тях вече са преведени и се гледат и в няколко други страни. Това е своеобразно признание на работата на нашите продуценти, актьори, сценаристи и режисьори, участвали в създаването на сериалите. Мисля, че това е един от малкото ни поводи за гордост напоследък.

Аз също следя някои от сериалите - в момента най-много ми харесва „Революция Z”, който показа, че имаме и страхотни млади актьори, които дори си имат истинска банда :) На Трети март гледах и премиерата на историческия сериал „Дървото на живота“, който за съжаление на успя да грабне интереса ми достатъчно, но не може всичко да е идеално :)

Следващият хитов сериал, който се очертава да излезе скоро на хоризонта, е „Фамилията“ по bTV. Като пионерът в правенето на БГ сериали, очаквам, че и той ще е толкова интересен и успешен, колкото и предишните, още повече, че ще е дело на продуцентите Димитър Митовски и Димитър Гочев, които познаваме от работата им по „Стъклен дом“ и „Под прикритие“.

Освен това в продукцията ще вземат участие и доказани актьори като Стефан Данаилов, Асен Блатечки, Цветана Манева. От по-младите ни звезди пък отново ще видим очарователната Радина Кърджилова, Десислава Бакърджиева и Яна Маринова. Засега не е обявена премиерната дата на филма, но предполагам, че и това ще се случи скоро.

Покрай всички сериали, които от бТВ създадоха напоследък се чудя, колко ли милиона са инвестирали в тях? И предвид кризата и свитата реклама, докога ли ще успяват да се развиват така и да ни предлагат толкова качествени телевизионни продукти? За съжаление проблемът със сивата икономика в кабелните оператори все още не е решен. По принцип това трябва да е вторият стабилен източник на доходи за телевизията, освен рекламодателите, но у нас, както се разбра по време на спора с най-големия сателитен оператор, се укриват абонати и не се плащат таксите на телевизиите от тях.

Което в крайна сметка ощетява нас – зрителите. Мисля си... ако нещата вземат, че се оправят – в този бранш се въведе ред, и парите, които операторите сега задържат потекат към телевизиите – може би вече изцяло ще бъдат свалени турските сериали от ефира и на тяхно място ще се излъчват само български, а знае ли се – може и ние да започнем да продаваме нашите в Турция :)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *