Хлебарките – Любопитни факти

Всичко свързано с хлебарките е отблъскващо и дори самата мисъл за тях ни кара да усещаме полазване и да се чувстваме неприятно. Ако мислите, че вече няма какво да ви отврати повече от самия вид на една хлебарка и сте готови да ги приемете от веселата им страна, сме подбрали някои любопитни и не толкова отвращаващи факти за тези “домашни любимци”.

Немската хлебарка (Blatella germanica) в Германия понякога е наричана "Die russische Schabe" или "Руската хлебарка”. В Русия пък й казват Полската хлебарка. В Америка наричат този вид Кротонски, защото се смята, че е пренесен в Ню Йорк по време на строежа на акведукта Кротон. Истината е, че този вид хлебарки се среща във всички части по света.

Счита се, че американската хлебарка идва от Северна Африка и най-вероятно е достигнала до Северна Америка през ранните периоди на търговията с роби.

В зоологическата градина Бронкс, в която има изложени повече от 50 хиляди мадагаскарски съскащи хлебарки, можете да си купите право да наречете някоя от тях и да подарите това право на половинката си за Св. Валентин. Слоганът на зоопарка е: “Цветята вехнат, шоколадите се топят, хлебарките са завинаги”. В първия ден на промоцията са били продадени 1000 имена.

Мадагаскарската съскаща хлебарка е голяма, без криле. Съскането й се чува от наблюдаващите я. По тези звуци може да се определи големината на различните хлебарки. Интересното е, че мъжките хлебарки имат два рога. С тях те се бият за надмощие помежду си.

Най-голямата хлебарка в света е дълга 15 см.

Любимата храна на хлебарките е лепилото по пликовете за писма, както и лепилото по колите на книгите, да не говорим за тиксото.

Хлебарките са отлична храна за всички месоядни и насекомоядни гущери, както и за някои птици. Те ядат хлебарките защото в тях има важни хранителни вещества и са лесно достъпни.

Някои женски хлебарки се съвкупяват веднъж и са бременни за целия остатък от живота си след това. Смачканата хлебарка всъщност се оказва пълна с антибиотични средства. Учените са открили девет антибиотични молекули в мозъка на хлебарките, които го предпазват от бактерии.

Footer: И все пак ви препоръчваме вместо да мачкате хлебарките, да ни потърсите за професионална и ефикасна борба против хлебарки. Фирма Инсекта Миланови е лицензирана за борба с вредителите и една от водещите на Българския пазар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *