Грешки при кандидатстване за работа

1. Размера на резюмето не трябва да превишава една страница.

Много хора мислят, че резюмето не трябва да бъде по-голямо от една страница, иначе работодателят няма да го прочете. Това не е така. За него е важно, вашето резюме да е интересно, да се чете леко и да съдържа конкретна информация. Ако стажът ви надвишава 5 години, то е напълно нормално информацията за вашия опит да надвишава една страница.

2. Безсмислено е да се търси работа в компания, която към настоящия момент не набира персонал.

Много от търсещите работа не се обръщат към фирми, които в момента не търсят служители. Това не е правилен подход, защото може да се окаже, че в близко бъдеще ще имат нужда от нови специалисти. По този начин, срещайки се с представител на компанията и оставяйки своята автобиография, търсещият работа може да има шанса да заеме някое скоро освобождаващо се място. Освен това, могат да го препоръчат на друга фирма, която в дадения момент има нужда от сътрудник.

3. Ако не са ви се обадили, то вакантното място е заето от друг.

Разпространена грешка, състои се в това, че търсещите работа не осъществяват обратна връзка с предполагаемия работодател. Ако сте били на интервю и са ви обещали да ви се обадят, след изтичане на срока, в който е трябвало да ви дадат отговор смело можете да се обадите и да уточните резултата. В много от случаите работодателите се бавят с отговора, тъй като разглеждат голям брой кандидатури. Това може да се проточи и месец, затова много от тях молят да изчакате докато те сами не ви потърсят. Дори и работодателят да ви увери, че може да ви наеме, това не винаги се оказва факт. Така, че препоръчваме да продължавате с търсенето на работа.

4. Работата може да получи само най-добрият специалист.

Мнозина вярват, че без опит е невъзможно да се заеме добра длъжност. Въпреки това, според статистиката, около половината от работодателите разчитат на собствената си интуиция при избора на служители. Може да се получи така, че длъжността да получи този, който се е показал на пръв поглед по-силен и упорит.

5. Ако сте безработен е необходимо да започнете каквато и да е работа.

В действителност това може да доведе до там, че да се захванете с нещо, което не ви харесва и ви пречи да разкриете потенциала си. В резултат ще се сблъсквате с постоянен стрес и депресия. За да не се случи това, използвайте всяка възможност да сбъднете мечтата си, да получите именно тази работа, която ще ви доставя истинско удоволствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *