Свежи с малко сън – идеи

Тази седмица никак не ми върви на сън. Ако имате същия проблем като мен ето няколко лесни начина за освежаване, които донякъде биха компенсирали почти хроничното недоспиване.

1. Малко свежест с глътка кафе

Сигурно често ви се случва, когато се чувствате уморени, да погълнете набързо чаша кафе с надеждата, че приетата щедра порция кофеин ще ви "събуди" на мига. Оказва се обаче, че ако се нуждаете от енергия за дълго време, малките глътки кафе, равномерно разпределени през целия ден, ще направят чудеса със сънливостта ви. Специалистите са установили, че честият прием на малки дози кофеин помага на хората да останат будни до около 28 часа.

2. Ароматът на лимон като стимулант

Крем за ръце с аромат на лимон? Добра идея! Ново проучване е установило, че уханието на този цитрусов плод кара хората да се чувстват по-жизнени и енергични. Причината е факта, че миризмата му увеличава производството на норепинерфин (това е хормона, който се свързва с енергичността).

3. Яжте "добри въглехидрати"

Фибрите в някои зърнени храни, като кафявия ориз и пълно зърнестия хляб например, служат като дълготраен източник на енергия за вашия мозък и мускули. Същото важи и за меда. Ето защо нашия съвет е: сутрин, на закуска, да си хапнете една препечена филийка пълно зърнест хлаб с мед. Така ще избегнете и чувството на глад и умора след един-два часа, което обикновено причиняват обикновените сладкиши.

4. Пет минути сърфиране в Интернет

Това може да не изглежда не продуктивно по отношение на работния процес, но определено действа. Смехът наистина е изключително освежаващо средство. Ключът е в това да не прекалявате с времето и да се спирате на забавни страници. Ако попаднете на нещо, което искрено ще ви разсмее, това ще повлияе добре на дихателната ви система, тъй като по този начин в организма ви ще влезе повече кислород. А това на свой ред ще ви накара окончателно да се събудите.

5. Малко движение – по-сладък сън

Една не много интензивна и натоварваща тренировка, като каране на колело например, може да повиши тонуса ви с 20 %. А колкото до редовните физически натоварвания, за тях се знае, че трайно подобряват качеството на съня. И ако ранната сутрешна тренировка е може би най-ефикасния начин за тонус през деня, вечерната разтоварва особено добре от натрупания стрес и осигурява по-добър и дълбок сън.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *