Моите правила за хранене

Ето няколко просто правила, които е препоръчително да се спазват. Аз ги прилагам на практика и се чувствам невероятно:

1. Не се ограничавайте от нищо!

Не се заблуждавайте, че диетите с зверски лишения ще дадат резултат. – Това тук е най-често срещаната грешка. Хората си мислят, че като карат една седмица на краставици, бульон, вода и лимони или други още по-невероятни приумици ще свалят n (обикновено внушително число) на брой килца. Реално погледнато ще ги свалите, но безмилостния йо-йо ефект ще ви застигне по-бързо отколкото си мислите и в крайна сметка може да се окаже, че сте напълнели. Затова апелирам – яжте, но не прекалявайте. Примерно изяжте по-малко, но не зачерквайте дадено нещо от менюто си. Подходящ начин е да се намалява порциона постепенно в продължение на 3 седмици, защото толкова е нужно на организма да свикне с нов хранителен навик.

2. Не трябва да се лишавате от шоколад и други сладки.

Хм, дозата прави отровата. Шоколадът е типичен пример. В него се съдържат куп полезни вещества, които помагат на организма ви да се очисти от свободните радикали, ще помогне на метаболизма ви да заработи малко по-бързо.

Не всеки шоколад или сладко биха ви помогнали. Млечният и белият шоколад са пълни с овкусители и подобрители, които им придават чисто отрицателни свойства. Натуралният шоколад със съдържание на какао над 70% е невероятен. Най-добрите на пазара са Lindt. Могат да се намерят в по-големите супермаркети.

Плодовата салата за закуска също е сладък начин да започнете своя ден. Сложете мед в нея и ще бъде вкусна и полезна.

3. Хранете се равномерно през целия ден.

Най-добре е да започнете деня си със нещо богато на енергия, което няма да ви накара настървено на обед да се нахвърлите да се тъпчете. Подходяща закуска е купичка мюсли с кисело/прясно мляко по ваш избор или 2-3 филийки препечен/не препечен пълно зърнест хляб. Те ще се усвояват постепенно от организма ви и ще бъдете заситени.

Около 11-12 часа е хубаво да приемете някакъв плод или около 50 грама сурови ядки. Един банан, портокал, ябълка или малко кашу, бадем или лешник по ваш избор.

На обед една салата е най-подходящия избор, последвана от около чашка прясно мляко, кофичка кисело мляко или малко сирене/кашкавал.

Вечерята е хубаво да бъде малко бяло месо гарнирано със зеленчуци. Така ще наситите организма си с белтъчини. Ако сте вегетарианец е хубаво да приемате малко повече ядки и млечни продукти или соев заместител на месото. Приемът на белтък за поддържане на мускулатурата би трябвало да е около 1 грам на килограм телесна маса.

Това е за методиката на хранене. Диета, която спазва тези принципи общо взето е т.нар. 90 дневна диета. Преминаваме към друга важна тема и тя е Е-тата...

Тези вещества известни още като емулгатори се съдържат във всяка една пакетирана храна – вафли, чипсове, снаксове, кроасани и т.н. и т.н. На пръв поглед не изглеждат вредни, а и нормалния човек не би се вгледал какво точно консумира и как би му се отразило. Отзад на някоя вафла бихме могли да намерим написано с невероятно ситен шрифт: "Е322, Е450, Е500...". Не изглежда опасно, нали? Просто някакви букви и цифри.

Ако потърсим из Интернет обаче и намерим какво се крие зад тях. Повечето от тях са без странични ефекти, но някой предизвикват рак, алергични реакции, астма дори при големи натрупвания и смърт. Затова моя съвет е стремете се да избягвате храните с много E-та. Няма как да се предпазим напълно, но поне може да намалим приема им.

Спортувайте, хранете се здравословно и ще видите, че ще се чувствате много по-добре! А вие как мислите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *