Японската кухня – защо е здравословна?

Вредните храни доставят моментна радост на сетивата и донякъде задоволяват глада, но не снабдяват организма ни с ценни и жизнено важни за правилното му функциониране съставки. Диетолози и специалисти по храненето от цял свят започнаха да алармират, че прекалената консумация на подобни храни може да доведе до пристрастяване и опасност за здравето и живота ни.

Суши

Ние всички сме свидетели на отрицателните последици за здравето и външния ни вид – все повече хора започнаха да се оплакват от наднормено тегло и редица здравословни проблеми, пряко свързани с храненето.

За щастие напоследък до някъде осъзнахме пагубното безумие на начина си на живот и започнахме постепенно, и бавно да се връщаме към природата, и нормалните житейски условия. Така здравословната и същевременно богата на аромати, цвят и вкусове храна се издига почти в култ.

От столетия в страната на изгряващото слънце здравословното хранене е не просто култ, а масово възпитание и култура, начин на живот. При споменаване на израза "японска кухня" в ума на всеки от нас изплува образът на плитка квадратна чиния с изящно аранжирани върху нея парченца суши.

Но азиатските принципи на хранене като цяло са много повече от това. Нека разгледаме подробно някои основни правила, към които се придържат японците, а и не малко други азиатци, и ги пренесем на собствената си трапеза. За повече здраве, младост и красота!

Един по-вегетариански тип хранене

По-голямо количество зеленчуци (поне два вида на всяко хранене) повече зърнени култури (без съдържание на глутен обаче) и като резултата в чинията ви остава съвсем малко място за месото. Или ако трябва да сме още по-конкретни, диетолозите съветват процентното съотношение между зеленчуците и месото да е 75 на 25%.

Защо е добре за здравето?

Все повече научни факти сочат, че вегетарианското меню поддържа в отлична форма здравето на човека, като го предпазва от множество болести (сърдечен инфаркт, атеросклероза, мозъчен инсулт, рак, затлъстяване и др.), които са бич в съвременното човечество. Смята се че вегетарианците надживяват останалите хора средно с 6 години.

Как да го постигнем?

Като престанем да гледаме на зеленчуците, като на гарнитура и започнем да възприемаме като такава месото. Добре е също така да нарязваме месото или рибата на съвсем малки хапки, както го правят в Азия.

Оризът насъщен...

Думата "гохан" (буквално "варен ориз") на японски означава също и "ядене", което е доста красноречиво свидетелство за този толкова важен за японското хранене продукт. И това съвсем не е случайно.

Защо е добре за здравето?

Оризът е една от най-полезните зърнени култури, а здравословните му качества са доказани от десетилетия, той е богат на сложни въглехидрати – основният енергиен източник на организма. Съдържа още витамин В, калий и фосфор, както и голямо количество фибри, които са изключително важни за храносмилателния тракт.

Как да го постигнем?

Започнете по-често да включвате ориза към дневното си меню (поне 2-3 пъти седмично!). Отдавайте своите предпочитания на кафявия ориз, който е особено полезен за здравето. При приготвянето му употребявайте минимално количество сол.

Риба - почти всеки ден

Идеалния вариант е да консумираме риба (или морски дарове) ежедневно, като мазната риба трябва да присъства в менюто ни 3 пъти седмично.

Защо е добре за здравето?

Когато ядем по-често риба, ние всъщност силно намаляваме приема на салами и червено месо, които са много богати на наситени мазнини и холестерол. А рибата, особено мазната, съдържа омега 3, която не се среща в никоя друга храна, а същевременно е страшно полезна. Тя поддържа еластичността на тъканите и благоприятства освобождаването на клетките от мазнините.

Как да го постигнем?

Купувайте и прясна и замразена риба. Консумирайте я печена варена или на скара. Приемана в суров вид, е особено полезна, но в тези случаи трябва да сте абсолютно сигурни в произхода и качеството и. Разнообразявайте рибата с други морски продукти – миди, раци, скариди, октоподи и калмари. Различните начини на приготвянето им ще ви позволят да си съставите едно истинско богато и разнообразно меню и винаги да имате на трапезата си вкусни и полезни ястия.

Соевият сос - вкусното и полезно допълнение към всяко ястие

Той е най-популярната и обичана течна подправка в японската кухня и придава изключително богат вкус и аромат на традиционните оризови блюда.

Защо е добре за здравето?

Редица изследователи са доказали безспорните му здравословни качества, които го превръщат не само в предпочитана заради вкусовите си качества, но и изключително полезна подправка. Силен антиоксидант, соевият сос противодейства особено ефективно срещу стареенето на клетките.

Наред с антиокислителните си свойства традиционният японски соев сос е полезен и заради това, че значително подобрява кръвообръщението на организма и ефективно забавя развитието на редица сърдечно съдови и други заболявания.

Как да го постигнем?

Освен за традиционните азиатски ястия, соевият сос е много подходящ и напълно съвместим с европейската кухня. Подчертава добре вкуса на пилешкото, рибата и морските дарове и е незаменим дресинг за почти всички зеленчукови салати. Важна подробност: при употребата на соев сос ограничете драстично или премахнете напълно готварската сол при приготвянето на ястията.

Плодовете - единственият полезен десерт!

Те заемат особено важно място в храненето на човека и са научно признати за лидер в здравословното хранене. Ето защо е добре непрекъснато да консумираме най-различни плодове и да ги направим неразделна част от менюто си.

Защо са полезни за здравето?

Отсъствието на мазнини, богатото им съдържание на вода и относително бедното – на калории, ги прави много ценен помощник в борбата с наднорменото тегло. Освен това те съдържат изключително полезни вещества, които не могат да бъдат доставени на организма с нито един друг вид храни витамини, минерали, органични киселини, влакнини и антиоксиданти.

Кога да хапваме плод?

По време на всяко ядене, както и между храненията, за да притъпим усещането за глад и да се заситим по един истински полезен начин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *