Съдържанието е цар в Интернет и за търсачките

Преди време гледах едно предаване по BBC за най-скъпите продукти, които могат да се съберат в джоб на сако. Между 10 те най-ценни беше и една хартийка, на която имаше изписани поредица от символи. Оказа се, че това е кодирана последователността за достъп до класифицирана информация (не се упоменаваше точно за каква), за която “организация“ (сещайте се каква) е заплатила сумата от близо половин милиард паунда.

Невероятно… нали?.. Взимаш хартийка. Драскаш отгоре й. Поличаваш доживотно обезпечение… :о)

Е… ясно е, че не хартийката, а информацията, която носи е ценната. Това важи в пълна сила и за информацията в даден сайт.

Нищо не е по-важно от съдържанието на сайта и от неговата консистентност.

chess king

Когато потребител “застане” пред Интернет търсачка (Google, Bing или българската Jabse), той не търси сайт с добър дизайн, а сайт съдържащ неговото търсене. И не просто съдържащ словосъчетанието, а изчерпателен отговор на Въпроса му.

Когато генерирате съдържание за сайт бъдете изчерпателни, а не описателни.

“Препълването” на съдържанието, води до увеличаване на времето за отсяване на необходимата информация. Много често потребителите се “загубват” в полето от ненужни знания и се връщат обратно в търсачката, за да намерят по-лесен начин за достигане до целта им.

Хронологично подредената информация е по-лесна за възприемане.

В една готварска книга с рецепти първо се описват необходимите продукти, а след това начина им на приготвяне и взаимодействие. Едва ли ще срещнете рецепта в която ви казват как да направите супа и някъде преди да кипне да Ви споменат, а сега сложете лук, който евентуално ще Ви отнеме време да отидете да купите и… докато се върнете – всичко е извряло.

Макар, че визуалната медия позволява малко по-големи възможности за разпределение на информацията – не подценявайте навика на потребителите изграден стотици години в четене на хартиените носители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *