Halloween

За непросветените Halloween е просто американски празник, станал сравнително популярен у нас покрай пренасянето на културни елементи от запад. Някои са напълно против отбелязването на подобен празник, считайки го за чужд. Други го намират за забавен, подобно на Свети Валентин. А всъщност много малко хора знаят истинските му корени.

Хелуин

Halloween се отбелязва в нощта на 31-ви октомври срещу 1-ви ноември. Произлиза от келтската Нова година - Samhain. За разлика от съвременното отбелязване, края на годината в древността е бил моментът, когато е приключвал земеделския сезон и се е прибирала реколтата. Келтите вярвали, че в тази Новогодишна нощ се отваря границата между мъртвите и живите. Тогава сенките на починалите навестявали земята в търсене на живи тела, в които да се вселят.

За да се предпазят от тези сенки, загасвали огньовете в къщите си, а същевременно се опитвали да не изглеждат като живи хора и да бъдат възможно най-страшни. Оставяли храна далеч от домовете си, за да ги омилостивят и да ги задържат навън. Жреците се събирали около огромни огньове, където пренасяли в жертва животни. В края на ритуала всеки човек могъл да вземе със себе си въглен, с който разпалвал наново огъня в огнището си.

С християнизацията празникът се трансформира. През 853 година папа Бонифаций IV утвърждава 1-ви ноември за ден на всички светии - християнски светци и мъченици. На английски наименованието на празника звучи като All Saint's Day или Hallowmas или All Hallows. В средновековния английски наричали този празник All Hallows’ Eve или съкратено Halloween.

Отбелязването на деня на Вси Светии обаче запазило езическите си ритуали. Хората палели огньове, чествайки Samhain и деня на Помона (богинята на дърветата и плодовете). И вероятно още тогава са използвали тикви - издълбавали са вътрешността им, където са поставяли някаква светлина и са ги превръщали в призрачни лица.

Днес най-масово се празнува Halloween в САЩ. В края на 90-те години в Англия и САЩ този празник започва да се отбелязва по своеобразен начин и от възникналите по това време готи. Културното течение изменя до известна степен самия Halloween и го превръща в един тъмен маскарад.

Всеки гот има възможността тогава да се преобрази в онова, което в ежедневието си не успява. Но разбира се, отбелязването на празника го правят не само готите, но и всички хора, които възприемат този повод за забавление. Важното е всеки да влезе в своя хелуински образ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *