6 TED презентации за успеха, лидерството и живота

Днес ми направиха впечатление следните презентации от TED (Technology-Entertainment-Design). Започвам с по-малко известните говорители.

Richard St. John’s: 8 secrets of success - Ричард се опитва чрез 8 качества да отговори на въпроса “Как да успееш?” за 3 минути. Когато кандидатствах за висше образование, един от изпитите изискваше да напиша есе на една от две теми. Една от темите беше “Какво е успеха за мен?”. Тогава бях на 19 години и тази тема я отхвърлих още щом я прочетох. Просто не знаех какво е успеха, за мен. Естествено можех да измисля нещо по темата, но нямаше да чувствам, че казвам реално осмислено и собствено мнение.

Carl Honore: In praise of slowness - Карл говори за това колко е забързан живота ни и как имаме нужда от това да забавим от време на време. Наистина приветствам тази идея. Той говори за The Slow Movement и неговите подразделения. Една идея струваща да и се обърне внимание.

Patrick Awuah: How to educate leaders? Liberal arts - Патрик разказва за Африка, с която имаме общи проблеми, макар нейните да са по-големи от тези в България. Той набляга от нуждата от лидери, но не политически. Лидери в общността - лекари, адвокати, инженери и т.н., които да са двигателя на промяната. За да са този двигател той смята, че те имат нужда от добро образование и разказва и за колежа в Африка, на който е съосновател.

Следващите са по-известни личности.

Kevin Kelly: How technology evolves - Кевин е автора на “Out of Control - The New Biology of Machines, Social Systems, and the Economic World“ (книгата може да се прочете безплатно). В своя си стил той отговаря на въпроса как се развива технологията, разглеждайки еволюцията на технологията като част от еволюцията на живота.

Hector Ruiz: The thinking behind 50x15 - Хектор разказва за различни неща, от образованието и идеите, и връзката им с технологията до това какво е да си достоен член на обществото и възпитанието, което е получил.

Yochai Benkler: The new open-source economics - Йокай разкрива новите социални феномени и механизми в информационната икономика. Той е автор на книгата за “новата икономика”, икономиката на знанието или информационната икономика - “Wealth of Networks: How Social Production Transforms Markets and Freedom” (книгата може да се прочете безплатно).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *