Традиции и рецепти за Никулден

Никулден наближава... Ако ще следвате обичаите за 6 декември, трябва да знаете няколко неща:

Tрадициите започват с купуването на рибата и приключват малко след изяждането й. Рибата е шаран. При почистването й се внимава да не падат люспи на земята, защото носят болести и смърт на нещастника, който нагази в тях.

Характерният за Никулден рибник представлява шаран с плънка, увит в тесто и опечен във фурната. Вариации на рецептата има доста.

Сложно става, когато се захванете да изпечете и две обредни питки. Преди да ги сложите на масата, ще трябва да ги осветите при свещеник, а след това да раздадете на съседите.

За трапезата ще трябва да спретнете и постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица и фасул. За капак да поканите близки и роднини и да държите трапезата не раздигната цял ден като на Бъдни вечер.

И това не е всичко. Поверието казва: преди да започнете да миете чиниите, откъснете кръстовидната кост от тила на рибата и я пришийте в дрехите на децата за здраве. Останалите кости трябва да се изгорят, заровят или пуснат по река, за да не донесат беди на семейството.

Традициите не са това, което бяха...

Ако спазването на обичаите не ви е в кръвта, ако всичко по-горе ви се струва твърде сложно или не обичате шаран, намерих пет лесни, за някои малко шантави, но вкусни рецепти.

Огретен с бяла риба

Правилно прочетохте – огретен. Трябват ви килограм бяла риба, пет домата, малко сметана, кашкавал и дижонска горчица, а също и един час в кухнята. Звучи като голяма занимавка, но всъщност рецептата е лесна и обещаваща. Съществува риск храната да е тежка заради сметаната и кашкавала, но не е фатално. Няма нещо, което чаша хубаво бяло вино да не може да олекоти.

Рибена торта

Да, и тук няма грешка. Рибената торта се прави с доста зеленчуци (картофи, лук и ряпа), комбинира се с пушена скумрия, а заливката и украсата са от майонеза и кашкавал. Ястието е студено и е подходящо за мезе към вино или водка в празничната вечер.

Тиебу-диене
Много рецепти позволяват да изберете рибата по свой вкус. Такава е и сенегалската рецепта за тиебу-диене, която освен че звучи екзотично, е апетитна. Ястието е предназначено за любителите на силните аромати, защото включва чесън, черен и червен пипер. За сготвянето му ще ви трябват повече от два килограма зеленчуци, което пък е сигурен знак за здравословна и пълноценна храна. Почистването, нарязването и обработката им обаче ще ви костват поне два часа. Гарнира се с ориз и празнично настроение.

Рибена крем супа

Изкачете едно-две стъпала в развитието си като кулинар и заместете рибената чорба с рибена крем супа по карибска рецепта. Отново имате право на избор за вида риба, а може да импровизирате и със зеленчуците, които да включите. При някои вариации за добрия вкус на манджата се препоръчват целината и няколко вида риба.

Сарми от риба

Тези сарми може и да пораждат недоумение у непросветените кулинари. Рибата тук е моруна или сом. Нужни са и 200 грама печурки и няколко стръка магданоз. Сосът и плънката към сармите изглеждат най-трудоемки, но без тях не може. А и вероятно трудът ви ще бъде възнаграден от признателността на близките и гостите ви за нестандартната празнична вечеря.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *