Мазнини – за какво са полезни?

Протеините съставляват между 10 и 15% от калориите, които приемаме дневно. Останалата част от енергията идва от въглехидрати, мазнини и при някои хора - алкохол. Калориите от мазнини варират между 10% за бедните икономически общества до 40% за развитите общества. От всички храни, мазнините са най-богат източник на енергия за организма.

Мазнини - за какво са полезни

Освен че осигуряват енергия на организма, мазнините имат още няколко функции. Мастно-разтворимите витамини А, D, E и витамин K2, се разграждат в мастна среда, както показва и тяхното име. Добрите източници на тези витамини имат високо съдържание на мазнини, и витамините се съхраняват в мастните тъкани на организма.

При храненето, мазнините предизвикват по-дългото задържане на храната в стомаха, което увеличава чувството за ситост. Мазнините допринасят за разнообразието и вкуса на храните, с което се обяснява популярността на пържените храни. При дишане част от мазнините се окисляват и осигуряват енергия на организма. Облите форми в женското тяло се дължат всъщност на стратегически разположени мастни тъкани.

Не е сигурно дали определено количество мазнини в хранителния режим е необходимо за човешкото здраве. Когато плъхове се подложат на специално хранене без мазнини, спира техния растеж, кожата им се възпалява и лющи и техните репродуктивни системи се повреждат.

Две мастни киселини, линоленова и арахидонова, предотвратяват тези аномалии и затова са жизненоважни. Тяхната роля в човешкия организъм не е уточнена. Много диетолози смятат линоленовата мастна киселина за жизненоважен елемент за човека.

А аз досега все съм си мислела, че мазнините са вредни за здравето ми. Но вече ще наблягам на полезните мазнини, защото искам всички мастно разтворими витамини и хранителни вещества да се усвояват правилно и пълно от организма ми. Накратко в момента съм в процес на търсене на източници на добри мазнини. Ако знаете такива, моля пишете в коментарите. Благодаря!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *